Η εικόνα ενός παιδιού που ουρλιάζει είναι σε όλες μας γνωστή. Πραγματικά αναρωτιόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ώστε να ηρεμήσει και το παιδί και εμείς. Η αίσθηση ότι χάνεις τελείως τον έλεγχο είναι πάντα απογοητευτική.
Υπάρχουν όμως λύσεις για να αντιμετωπίσεις το παιδί σου που τσιρίζει. Κράτα την ψυχραιμία σου και προσπάθησε να ακολουθήσεις τις παρακάτω 4 συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί.
Πρέπει να παραμείνεις ήρεμη, όσο δύσκολο κι αν είναι, γιατί και να χάσεις την ψυχραιμία σου και αρχίσεις να φωνάζεις δεν θα καταφέρεις να κάνεις το παιδί να σταματήσει. Αντιθέτως, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος εκνευρισμός με αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς η μπάλα, δίνοντας και λανθασμένο παράδειγμα στο παιδί. Τα παιδιά ανάλογα και με την ηλικία τους δεν έχουν αναπτυχθεί σε σημείο να μπορούν να εκφράσουν το συναίσθημά τους χωρίς κλάμα ή φωνή. Γι’ αυτό προσπάθησε να καταλάβεις ποιος είναι ο λόγος της κραυγής και να κατανοήσεις τι μπορεί να φταίει. Αν δείχνει να μην συνεργάζεται ώστε να καταλάβεις το λόγο, καλύτερα δώσε του χρόνο.
Εάν πάλι, κατάφερες να μάθεις την αιτία της τσιρίδας μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τους εξής 4 τρόπους:
Βάλε λίγη μουσική και μετάτρεψε τις κραυγές σε τραγούδι
Κάντε ένα μικρό χορευτικό με τις κραυγές του να δίνουν τον ρυθμό.
Κάνε το ουρλιαχτό παιχνίδι
«Ουάου, μπορείς να φωνάξεις πολύ δυνατά! Ας δούμε τώρα πόσο ήσυχα μπορείς να ψιθυρίσεις».
Μην συμμετέχεις
Μην φωνάζεις κι εσύ, ακόμα κι αν προσπαθείς να το κάνεις διασκεδαστικό, κράτα χαμηλότερους τόνους. Αν αρχίσεις να φωνάζεις αυτό απλά θα ενθαρρύνει τη συμπεριφορά του παιδιού.
Δώστε τους χώρο για δράση
Όρισε έναν χώρο όπου τους επιτρέπεται να φωνάζουν. Μόνο σε αυτόν τον χώρο θα μπορούν να φωνάζουν και για συγκεκριμένη ώρα. Αν και πάλι δεν σταματήσει, θα πρέπει να πάει στο δωμάτιο ησυχίας που εκεί τηρούνται αυστηροί κανόνες.
Είτε αγνοείς, είτε ανακατευθύνεις, είτε το μετατρέπεις σε παιχνίδι, είτε δώσεις χώρο ή άλλη στρατηγική, φρόντισε απλώς να παραμείνεις ήρεμη και να μην τροφοδοτείς την ενέργεια. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε μια δύσκολη κατάσταση, το έχεις! Και θυμήσου κάτι πολύ βασικό! Με αυτή σου την στάση δίνει ένα υπέροχο μάθημα και παράδειγμα στο παιδί σου. Να διαχειρίζεται τα νεύρα του κ την στενοχώρια του και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να σε «ρίχνει» με τέτοιες υστερικές συμπεριφορές.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;