Μη νιώθετε άβολα. Ο παιδικός αυνανισμός είναι ένας φυσιολογικός τρόπος να ανακαλύψει το παιδί το σώμα του.
Τα βρέφη και τα παιδιά πιάνουν και χαϊδεύουν συχνά τα γεννητικά τους όργανα για να απολαμβάνουν την ευχαρίστηση που τους δίνει η ενέργεια τους αυτή. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί στους γονείς, εντελώς αδικαιολόγητα, μεγάλη ανησυχία, τους φέρνει σε αμηχανία και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το παιδί τους όταν χαϊδεύει, πολλές φορές σε κοινή θέα, τα γεννητικά του όργανα ή τρίβεται σε κάποιο παιχνίδι του. Αν το παιδί σας αυνανίζεται αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν.
Μην ανησυχείτε
Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το παιδί να εξερευνά το σώμα του και να περιεργάζεται τα γεννητικά του όργανα. Μάλιστα ξεκινά από το πρώτο έτος της ζωής του και ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων έχει, πολλές φορές, καταπραϋντικό και ηρεμιστικό χαρακτήρα. Οι γονείς που ανησυχούν υπερβολικά, εκτός του ότι δημιουργούν πρόβλημα στον εαυτό τους, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα και στο ίδιο το παιδί ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μην του δίνετε περισσότερη σημασία από όση πρέπει
Πολλές φορές η στάση των γονέων στον παιδικό αυτοερωτισμό είναι αρνητική και αντιδραστική. Αν και οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει και διαβάσει ότι αυτή η ασχολία του παιδιού δεν βλάπτει και δεν εμποδίζει την ανάπτυξή του, εντούτοις άγχονται όταν διαπιστώσουν ότι το παιδί επιδίδεται σε μία τέτοια δραστηριότητα και δεν ξέρουν πως να το χειριστούν. Δώστε στο παιδί έναν λογικό βαθμό ελευθερίας να εξερευνήσει το σώμα του χωρίς να δίνετε άθελα σας μεγαλύτερη σημασία από όση πραγματικά του αξίζει.
Μην γελάτε με αυτό
Ο αυνανισμός ως μια αυτοερωτική πράξη των παιδιών, διαφέρει κατά πολύ από τον αυνανισμό των ενηλίκων. Όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα μην το ρωτάτε συνέχεια: «που είναι τα χέρια σου; Τι κάνεις με αυτά;» Μην του κάνετε παρατηρήσεις, μην το επιπλήττετε, μην γελάτε με αυτό και μην κάνετε κανένα σχόλιο αποτρεπτικό ή προτρεπτικό. Είναι εντελώς άσκοπα και επιζήμια για τον ψυχισμό του παιδιού.
Μην το πιέζετε να σταματήσει
Οι υπερβολικές προσπάθειες καταστολής της πράξης αυτής είναι να οδηγήσουν το παιδί να το κάνει κρυφά και να νιώθει ντροπή και άγχος. Εσείς απλώς οριοθετήσετε τους χώρους όπου μπορεί να αυνανίζεται. Αν δεν το κάνετε, τότε το παιδί θα έχει την αίσθηση ότι μπορεί να αυνανίζεται όπου θέλει.
Μην του προκαλείτε ενοχές
Μη δώσετε την εντύπωση στο παιδί ότι ο αυνανισμός είναι κακό, βρώμικο ή αμαρτία.
Θυμηθείτε ότι όταν καλείστε να αντιμετωπίσετε το θέμα του αυνανισμού του παιδιού σας, έρχεστε σε επαφή με προσωπικά σας θέματα και κυρίως με τις θέσεις που έχετε απέναντι στην επιθυμία και στην έκφραση της σεξουαλικότητας. Καλό θα είναι να παρατηρήσετε τις δικές σας αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.
Αν ο αυνανισμός εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ιδιαίτερα έντονος, θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως το παιδί σας δεν έχει την ευκαιρία να παίρνει ευχαρίστηση και από άλλες δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση ίσως ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο.
Eιρήνη Γιαννόπαπα Ψυχολόγος (M.Sc. in Special Education, Speech Therapy & Parent Counseling )/Διευθύντρια Κέντρου Ειδικών Θεραπειών » Ίσιδα» (Ηρ. Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς/τηλ. 210 4535078/Facebook Page)