Η Consolidated Contractors Company (CCC) στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι, Παρέα στο Μουσείο», που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και έχει ως στόχο να φέρει κοντά παιδιά προσφύγων με Έλληνες μαθητές σε ένα εικαστικό εργαστήριο με αφετηρία την Κυπρομινωική γραφή. Στόχος είναι παιδιά προσφύγων και Έλληνες μαθητές από δημόσια σχολεία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την κυπρο-μινωική γλώσσα, ως έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μέσω της τέχνης. Ο στόχος του εργαστηρίου που θα ολοκληρωθεί σε 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις, είναι διττός: από τη μία να προσφέρει το χώρο του Μουσείου σε παιδιά με διαφορετική εθνικότητα και υπόβαθρο να συνεργαστούν και από την άλλη να τους δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και παράλληλα να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους.
Ο κ. Samer Khoury, Πρόεδρος Engineering & Construction της CCC, δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε έμπρακτα τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και στεκόμαστε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες. Ως πρότυπο κοινωνικής ευθύνης στη CCC θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δώσουμε την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να ξεκινήσουν ένα εκπληκτικό ταξίδι γνώσης και τέχνης. Ευχαριστούμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε αρωγοί του προγράμματος «Όλοι, Παρέα στο Μουσείο». Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς παρέχει στα παιδιά την πλατφόρμα να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους για αυτό-έκφραση μέσω της τέχνης και να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα».
Τα παιδιά, θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν ιδεογράμματα για να γράψουν λέξεις και προτάσεις στη γλώσσα τους. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να διαβάσουν τις λέξεις, τις οποίες έχουν γράψει παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες, να τις αποδώσουν εικαστικά με διάφορους τρόπους και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια. Από τον Οκτώβριο 2018 και έως τον Ιούνιο 2019 θα πραγματοποιηθούν οι 3 πρώτοι κύκλοι των 5 συναντήσεων/κύκλο. Ο κάθε κύκλος θα φέρει σε επαφή συνολικά 20 παιδιά – 10 Έλληνες μαθητές και 10 παιδιά προσφύγων, ηλικίας 13-18 ετών, που θα παρακολουθήσουν πέντε δίωρες συναντήσεις σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα διοργανωθεί μία έκθεση με τα έργα που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά που συμμετείχαν. Το πρόγραμμα στο σύνολο του φιλοδοξεί να παράσχει την απαραίτητη πλατφόρμα για την ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας τους και να αναπτύξει σχέσεις μεταξύ των παιδιών, που θα δημιουργήσουν ένα νέο κοινωνικό δεσμό, βοηθώντας τα να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον τους.