Κάθε γονιός υπεραγαπάει τα παιδιά του. Αλλά μήπως η υπερβολική αγάπη έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τα κακομαθαίνει;
Καταρχάς δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να κακομαθαίνουμε τα παιδιά που και που. Ίσα-ίσα που το αξίζουν πολλές φορές. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτό συμβαίνει συστηματικά. Πως όμως οι γονείς θα καταλάβουν πως έχουν ξεπεράσει τα όρια και το παιδί τους είναι κακομαθημένο;
-Δεν μοιράζεται ποτέ και τίποτα
Το πρώτο και χαρακτηριστικότερο στοιχείο. Από ένα παιχνιδάκι μέχρι και τα… πατατάκια, το χαρακτηριστικό του κακομαθημένου παιδιού είναι να μην δίνει σε κανέναν το παραμικρό, θεωρώντας πως όλα είναι δικά του και του ανήκουν. Μια συμπεριφορά που αν δεν αλλάξει, μπορεί στην εφηβεία να δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα.
-Είναι νευρικό όταν δεν περνάει το δικό του
Το μεγάλο όπλο ενός κακομαθημένου παιδιού είναι το κλάμα και τα νεύρα. Σε κάθε ευκαιρία φωνάζει ώστε να δείξει πως πρέπει να του γίνει το χατίρι και τίποτα δεν θα το σταματήσει για να πάρει αυτό που θέλει. Η καλύτερη αντιμετώπιση για τους γονείς είναι να μην ενδώσουν στον ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να αποθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον.
-Κάνει ζημιές και δεν βοηθάει
Τα περισσότερα μικρά παιδιά βοηθάνε στις δουλειές, μαζεύοντας το πιάτο τους ή τα παιχνίδια τους. Το κακομαθημένο παιδί όχι μόνο δεν δέχεται να μαζέψει τα πράγματά του αλλά κάνει και περισσότερες ζημιές, σπάζοντας πράγματα ή χύνοντας το γάλα του επίτηδες.
-Ζητάει διαρκώς
Είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά να ζητούν νέα παιχνίδια. Το κακομαθημένο παιδί αφού πάρει στα χέρια του ένα νέο παιχνίδι, μετά από λίγες ώρες θα το παρατήσει ζητώντας κάτι νέο ξανά. Φυσικά σε περίπτωση που δεν πάρε αυτό που θέλει θα έχει νευρική αντίδραση με κλάματα και ζημιές.
Αν τα χαρακτηριστικά αυτά συνεχίσουν για καιρό τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ώστε μεγαλώνοντας το παιδί σας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην εφηβεία.