Και καθώς ξεκινάει το σχολείο, όλοι προσπαθείτε να βρείτε τις καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί.
Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να σας πούμε τι να επιλέξετε.
Τις επιλογές τις γνωρίζετε πάνω κάτω:
- Ποδόσφαιρο
- Μπάσκετ
- Βόλεϊ
- Χάντμπολ
- Στίβος
- Ενόργανη
- Κολύμβηση
- Ζωγραφική
- Μουσική
- Χορός
- Σκάκι
- Πολεμικές τέχνες
- Μπλα, μπλα, μπλα…
Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε συζητώντας με άλλους γονείς είτε απλά κάνοντας ένα google search.Αυτό που έχουμε εμείς να σας πούμε σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι:
- Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην διαμόρφωση και στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιά, άρα απαιτείται η δέουσα προσοχή.
- Μην επιλέξετε την δραστηριότητα που έχετε απωθημένο από τότε που ήσασταν εσείς παιδιά. Επειδή εσείς θέλατε να γίνετε drummer και δεν σας άφηνε η μάνα σας, δεν σημαίνει ότι και το παιδί σας έχει την ίδια όρεξη.
- Τα παιδιά βαριούνται εύκολα. Άρα είναι πιθανό, να πάει, π.χ., 2-3 φορές κολυμβητήριο και μετά να πει την μαγική ατάκα «Μπαμπά δεν θέλω να πάω κολυμβητήριο σήμερα. Βαριέμαι». Αν το πει μία φορά καλώς. Είναι λογικό και να βαρεθεί λίγο το παιδί, αλλά και πιθανότερα να θέλει να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σας, αφού λόγω καθημερινότητας ο χρόνος που περνάτε παρέα είναι ελάχιστος. Αν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές τότε ίσως απλά δεν του αρέσει! Ψάξτε κάτι άλλο. Μην φοβηθείτε ότι τα παρατάτε και δεν πρέπει το παιδί να τα παρατάει ή μην σκεφτείτε «Αχ! Θα γινόταν τέλειος κολυμβητής». Ναι…ΟΚ. Γιατί να μην παρατήσει το παιδί κάτι που δεν του αρέσει; Κάτι που δεν το ικανοποιεί; Θα θέλαμε στη ζωή του να κάνει πράγματα που δεν το γεμίζουν; Όσο για το «Αχ! Θα γινόταν τέλειος κολυμβητής», ας μην το σχολιάσω καλύτερα…
- Επιλέξτε δραστηριότητα η οποία να καλλιεργεί χαρακτήρα, αξίες και δεξιότητες στο παιδί. Όχι απλά διασκεδαστικές δραστηριότητες. Το να περνάει καλά το παιδί είναι το εύκολο κομμάτι. Το να γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές είναι το δύσκολο. Αλλά, για τα δύσκολα δεν είναι οι γονείς;
- Η ημέρα έχει 24 ώρες και η εβδομάδα μόλις 7 ημέρες. Δεν χρειάζεται κάθε λεπτό να είναι γεμάτο με δραστηριότητες. Παιδί είναι όχι ρομπότ.
Αυτά είχαμε να σας πούμε…τώρα η απόφαση είναι δική σας!
Καλή χρονιά να’χουμε!
κείμενο του Dimitris Chazapis από το Dadrules.gr