Και έρχεται η Παρασκευή και καθόμαστε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε το ΣΚ! Πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, τι θα φάμε, κτλ κτλ.. Η απάντηση είναι μία: Παιχνίδι έξω στη φύση! Παιχνίδι έξω από τους τοίχους!!!
Φαντάζομαι θα θυμάστε όλοι σας τις περιβόητες αλάνες. Το ατελείωτο παιχνίδι στις γειτονιές και την χωρίς προηγούμενο έλλειψη ενημέρωσης προς τους γονείς μας για το πού είμαστε και τι ώρα θα επιστρέψουμε σπίτι. Το κουτάκι αναψυκτικού που αυτομάτως γινότανε «μπάλα» γιατί απλά η πραγματική μπάλα κάπου θα καρφωνότανε! Χωρίς να θέλω να μιζεριάσω, η διαφορά τότε (εκεί στο 1980) με το σήμερα είναι χαοτική. Δυστυχώς τα παιδιά αλλά και οι γονείς (δλδ εμείς) του σήμερα σε σχέση μ εμάς (ως παιδιά τότε) περνούν πολλές ώρες εντός των τειχών και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν σ αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω, η έντονη αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται στην «αλληλεπίδραση» με τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι «ανησυχίες» για την έκθεση στον ήλιο αλλά και η έλλειψη ασφαλών υπαίθριων χώρων.
Παρουσιάζω 5 λόγους γιατί το παιχνίδι στη φύση – και γενικότερα έξω – είναι ευεργετικό για τα παιδιά, αλλά και για εμάς ως γονείς!
1. Ηλιοφάνεια
Ναι, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Αλλά αποδεικνύεται ότι το σώμα μας χρειάζεται ήλιο. Χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D, μια βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες του σώματος, από την ανάπτυξη των οστών μέχρι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η έκθεση στον ήλιο παίζει επίσης ρόλο καθώς μας βοηθάει στο να κοιμόμαστε καλά αλλά και στην διάθεσή μας. Θυμίζω τις αυτοκτονίες στις βόρειες χώρες λόγω έλλειψης ήλιου. Κοινώς τα σώματά μας λειτουργούν καλύτερα όταν παίρνουν κάποια ηλιοφάνεια κάθε μέρα.
2. Άσκηση
Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο αυξημένους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. Σ αυτό συντελεί και το γεγονός ότι κάνουμε καθιστική ζωή. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε φάση έμμεσης άσκησης για το λιγότερο μια ώρα κάθε μέρα. Η έξοδος τους για να παίξουν, ακόμα και περπατήσουν, είναι ένας βασικός τρόπος και να ξελαμπικάρουν από το διάβασμα και την ένταση που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι. Μπάλα και ποδήλατο είναι μόνο μερικές από τις «ασκήσεις» που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας.
3. Κριτική σκέψη και φαντασία
Το παιχνίδι δημιουργεί από μόνο του φαντασία αλλά και σκέψη για το επόμενο βήμα. Αυτές είναι οι ικανότητες/δεξιότητες που μας βοηθούν να σχεδιάζουμε, να ιεραρχούμε, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, να διαπραγματευόμαστε και να στοχεύουμε ψηλά. Το παιχνίδι έξω δημιουργεί παράλληλα ερεθίσματα αλλά και δημιουργικότητα καθώς τα παιδιά πολλές φορές φτιάχνουν δικά τους παιχνίδια και σενάρια. Χρειάζονται χρόνο και με άλλα παιδιά, για να καταλάβουν ότι δεν είναι τα κυριάρχα του σύμπαντος αλλά υπάρχουν και άλλα όμοιά τους με σχεδόν τις ίδιες ανάγκες.
4. Αντιμετώπιση κινδύνων
Τα παιδιά πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιους ελεγχόμενους κινδύνους. Ως γονείς, αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε πιο πολύ είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Προφανώς και δεν πρέπει να τα κρατήσουμε σε φυσαλίδες αλλά δεν πειράζει να ματώσουν και λίγο στα γόνατα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο εύκολα θα βγουν από τα προστατευτικά φτερά μας και βάση ενστίκτου θα μπορούν να μάθουν τι να κάνουν. Αν τους κρατήσουμε σε φυσαλίδες και ποτέ δεν τους αφήσουμε να πάρουν τα ρίσκα τους, δεν θα μάθουν ποτέ τις δυνατότητές τους και τι μπορούν να κάνουν. Αφήστε τα να βάλουν το μυαλό τους για να βρουν τη λύση στο πρόβλημα και όχι να τους το προσφέρετε απλόχερα. Και να θυμάστε ότι τα μαθήματα που μαθαίνουμε από την αποτυχία είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που μαθαίνουμε από την επιτυχία.
5. Κοινωνικοποίηση
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Να κάνουν φίλους, να μοιράζονται, να συνεργάζονται, να αντιμετωπίζουν άλλους ανθρώπους ακόμα και να τσακώνονται. Καλό θα είναι να βρίσκονται μαζί σε μικρές ομάδες, οι οποίες είναι μικρογραφία της κοινωνίας, όπως αθλητικές, πολιτιστικές, πρόσκοποι κ.α. Αυτό τους βοηθάει να «μάθουν» να γίνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας και πιο ευέλικτοι στο να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.
Ο κόσμος μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και όχι προς το καλύτερο. Ενα παιδί πρέπει να έχει περπατήσει στη φύση, να μάθει να την σέβεται, να ανακαλύψει ενδιαφέροντα, να πέσει και να χτυπήσει, να πάρει λάθος αποφάσεις. Εμείς σε όλα αυτά θα είμαστε πίσω τους και θα τα σηκώσουμε όταν πέσουν, θα τα εμπνεύσουμε, θα τα βάλουμε να αποφασίσουν.
Κάνετε ό, τι έκαναν οι γονείς μας: στείλτε τα παιδιά σας έξω. Και ακόμα καλύτερα, πηγαίνετε μαζί τους.
Δοκιμάστε το.
Πηγή: dadsrules