Αργά ή γρήγορα, πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν την προοπτική της μετακόμισης. Η μετακόμιση μπορεί να είναι δύσκολη για τους γονείς, για τα παιδιά όμως που δεν μπορούν να έχουν γνώμη για αυτήν την κίνηση, η εμπειρία μπορεί να είναι τραυματική.
Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή στο γνώριμο περιβάλλον και τη ρουτίνα και μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο και ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο για να κατανοήσουν και να αποδεχτούν το γεγονός μιας μετακόμισης. Δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους για να καταστήσετε τη διαδικασία λιγότερο αγχωτική για όλους.
Εάν η οικογένειά σας έχει πρόσφατα αναστατωθεί από μια σημαντική αλλαγή της ζωής, όπως διαζύγιο ή θάνατο, καλό θα ήταν ν’ αναβάλετε, αν είναι δυνατόν, μια μετακόμιση για να δώσετε στα παιδιά χρόνο για να προσαρμοστούν. Μπορεί όμως η απόφαση να μην είναι στο χέρι σας κι αυτό να οφείλεται σε μια μετάθεση ή σε οικονομικά θέματα.
Ότι κι αν συμβαίνει, ακόμα κι αν δεν θέλατε αυτή τη μετακόμιση, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική και σταθερή στάση. Εξηγήστε του ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και μην δείχνετε ανησυχία για το πώς θα είναι η καινούργια σας ζωή. Η στάση και η διάθεση του γονέα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά.
Συζητήστε για τη μετακόμιση με τα παιδιά σας
Ο πιο σημαντικός τρόπος για να προετοιμάσετε τα παιδιά είναι να μιλήσετε μαζί τους. Προσπαθήστε να τους δώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μετακόμιση όσο το δυνατόν συντομότερα. Απαντήστε στις ερωτήσεις πλήρως και με ειλικρίνεια και να είστε δεκτικοί και για τις θετικές και τις αρνητικές αντιδράσεις. Ακόμη και αν η μετακόμιση σημαίνει βελτίωση στην οικογενειακή ζωή, τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν πάντα και μπορεί να επικεντρωθούν στις τρομακτικές πτυχές της αλλαγής.
Κρατήστε μια ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο και να προσπαθήστε να δώσετε ίση έμφαση στο καθένα. Όταν μιλάτε για το νέο σπίτι σας, να είστε προσεκτικοί για να μη συμπεράνουν ότι πιστεύετε πως τα πράγματα δεν ήταν καλά στο παλιό. Δείξτε τους τα πλεονεκτήματα όντας θετικοί, αλλά και ρεαλιστές. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε και να μην υπερβάλλετε σε προσδοκίες απλά για να δημιουργήσετε ενθουσιασμό. Να είστε ειλικρινείς.
Όταν εξετάζουν τα πολλά πράγματα που θα χάσετε, δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι είστε κι εσείς λυπημένοι, αλλά να είστε προσεκτικοί για να μην ενσταλάξετε φόβο ή άγχος στα παιδιά σας για το νέο σπίτι.
Η σταθερότητα των παιδιών σας εξαρτάται από εσάς. Αν είστε γενικά ήρεμοι, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Ενισχύστε την ιδέα ότι όλη η οικογένεια θα συνεργαστεί και θα υποστηρίξει ο ένας τον άλλο και θ’ ανακαλύψετε μαζί, σ’ αυτή την νέα προοπτική, πράγματα που θα τα ενθουσιάσουν.
Μετακόμιση με νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μπορεί να φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να μετακομίσουν καθώς έχουν περιορισμένη ικανότητα να κατανοήσουν τις αλλαγές αλλά αναστατώνονται αρκετά με την διατάραξη της ρουτίνας τους.
Εξηγήστε τους απλά ότι θα πάτε σε ένα καινούργιο ωραίο σπίτι και χρησιμοποιήστε μια ιστορία για να καταλάβουν τί είναι η μετακόμιση ή “παίξτε μετακόμιση” μαζί τους με φορτηγά και έπιπλα παιχνίδια.
Όταν πακετάρετε τα παιχνίδια τους σε κουτιά, φροντίστε να εξηγήσετε ότι δεν τα πετάτε, αλλά τα βάζετε εκεί για να ταξιδέψουν. μαζί με όλα τα άλλα πράγματα, με το φορτηγό, χωρίς να χαλάσουν. Αφήστε τα να κρατήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, για να νιώθουν ασφάλεια.
Μην το δείτε σαν ευκαιρία για ν’ απαλλαγείτε από τα παλιά έπιπλα των μικρότερων παιδιών σας. Θα τους παρέχουν μια αίσθηση άνεσης και σιγουριάς στο νέο τους υπνοδωμάτιο.
Κανονίστε μια μπέιμπι σίτερ να μείνει μαζί τους την ημέρα της μετακόμισης.
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη μετακόμιση, θα αναφερθούμε στις μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε παιδιά σχολικής ή εφηβικής ηλικίας να προσαρμοστούν εύκολα στο νέο τους σπίτι.