Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, σήμερα, είναι μια αφορμή για να στρέψουμε το βλέμμα μας σε κάτι που αφορά πολλές οικογένειες όπως την έγκαιρη αναγνώριση των πρώτων ενδείξεων του αυτιστικού φάσματος. Ως γονείς, πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να συγκρίνουμε την ανάπτυξη του παιδιού μας με άλλων παιδιών. Αν και κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό, υπάρχουν κάποια κοινά σημάδια που αξίζει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Δυσκολία στην κοινωνική επαφή

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι γονείς είναι η απουσία βλεμματικής επαφής. Το παιδί μπορεί να μη μας κοιτά όταν του μιλάμε ή να μην ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουμε με το όνομά του. Επίσης, ίσως να μη συμμετέχει σε κοινωνικά παιχνίδια, όπως το «παλαμάκια» ή το «κούκου-τσα», και να δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον για τα άλλα παιδιά.

Καθυστέρηση στην ομιλία και στην επικοινωνία

Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα μπορεί να αργήσουν να πουν τις πρώτες τους λέξεις ή να μη χρησιμοποιούν χειρονομίες για να δείξουν αυτό που θέλουν. Άλλα μπορεί να επαναλαμβάνουν συνεχώς λέξεις ή φράσεις χωρίς να τις χρησιμοποιούν λειτουργικά.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ρουτίνες

Αν παρατηρείς πως το παιδί σου κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως να στριφογυρίζει αντικείμενα, να κουνά τα χέρια του, να χοροπηδάει ή να περπατά στις μύτες, αυτά μπορεί να είναι σημάδια αυτισμού. Επίσης, πολλά παιδιά δείχνουν έντονη ανάγκη για ρουτίνα και δυσκολεύονται όταν αυτή αλλάζει.

Αισθητηριακές ευαισθησίες

Ορισμένα παιδιά έχουν αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία σε ήχους, φώτα ή αγγίγματα. Μπορεί να καλύπτουν τα αυτιά τους στους έντονους ήχους ή να αντιδρούν υπερβολικά σε υφές και ρούχα.

Περιορισμένα ενδιαφέροντα

Το παιδί μπορεί να επικεντρώνεται υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή θέμα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την ίδια δραστηριότητα, χωρίς να φαίνεται πως την απολαμβάνει με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα παιδιά.

Με λίγα λόγια, η διαπίστωση ότι το παιδί μας ίσως βρίσκεται στο φάσμα μπορεί να φέρει ανησυχία και φόβο, όμως η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση κάνουν τεράστια διαφορά στην εξέλιξή του. Αν κάτι σε προβληματίζει, μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον παιδίατρο ή έναν ειδικό στην ανάπτυξη του παιδιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.