Όλοι έχουμε καταλάβει πως οι σύγχρονες ιώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετικές και κατά συνέπεια όλο και πιο συχνά οι γονείς κολλούν τη γρίπη που κουβαλά το παιδί τους. Τι γίνεται όμως όταν οφείλεις να φροντίσεις το παιδί σου και παράλληλα νιώθεις πως έχεις ρίγη, υπνηλία και πυρετό;
Αν είσαι μια τυπική μαμά η πρώτη σου αντίδραση θα είναι να αγνοήσεις τα συμπτώματα καθώς προέχει η μέριμνα του παιδιού αλλά έτσι και δεν βοηθάς στην ταχεία ανάρρωση του μικρού/ης σου αλλά και θέτεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη δική σου υγεία.
Παρακάτω θα βρεις μερικές, μικρές πρακτικές συμβουλές που θα σου επιτρέψουν να φροντίσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και το παιδί σου:
Βάλε προτεραιότητες
Το καλύτερο γιατρικό για γρήγορη ανάρρωση από γρίπη είναι να κοιμηθείς πολλές πολλές ώρες. Επομένως, όση ώρα είσαι ξύπνια και όρθια, φρόντισε να αξιοποιήσεις αυτό το διάστημα προκειμένου να φροντίσεις το άρρωστο παιδί σου. Μη μπαίνεις σε διαδικασία να βάλεις πλυντήριο, να πλύνεις τα πιάτα, να τακτοποιήσεις το σπίτι, αυτές οι δουλειές μπορούν να περιμένουν! Επανάλαβε από μέσα σου 10 φορές «ναι, μπορούν να περιμένουν!»
Διευκόλυνε τη ζωή σου κάνοντας τα παιδί σου πιο αυτόνομο
Εντάξει, το μικρό σου αγγελούδι είναι άρρωστο έχει γκρίνια, υποφέρει αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Ένα, δύο πραγματάκια μπορεί να τα κάνει και μόνο του. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις έτοιμα μερικά σάντουιτς για να έχει ένα κολατσιό όταν πεινάσει. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ανοίξει το ψυγείο. Παράλληλα, βάλε πλαστικά ποτήρια δίπλα από το νεροχύτη για να βάλει μόνο του νερό μόλις διψάσει και ατομικούς χυμούς σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.
Χαλάρωσε λίγο το ωράριο διασκέδασης
Ναι, είναι σημαντικό το παιδί σου να μην παρακολουθεί ατέλειωτες ώρες τηλεόραση ή να παίζει περισσότερη ώρα από όση πρέπει με την παιχνιδομηχανή του αλλά πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να πας στο σχέδιο διαχείρισης κρίσης, που σημαίνει πως χαλαρώνεις προσωρινά τους κανόνες και κερδίζεις μερικές ώρες ξεκούρασης.
Ζήτα χείρα βοηθείας
Για τις περισσότερες Ελληνίδες μαμάδες μεταφράζεται σε «γιαγιά» (μητέρα ή πεθερά). Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, θυμήσου είσαι κι εσύ άρρωστη. Επίσης, ίσως να μπορεί ο πατέρας να πάρει μια μέρα άδεια και να βοηθήσει την κατάσταση ή να αναλάβει γενικώς πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα μαμάς και παιδιού. Για παράδειγμα, εκείνα τα σάντουιτς που προαναφέραμε, μπορεί να τα αναλάβει ωραιότατα ο μπαμπάς. Επίσης, μπορεί να σου παραγγείλει από το κινέζικο μια σούπα με κοτόπουλο και καλαμπόκι και να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα για να βάλει θερμόμετρο και στους δυο σας!
Γενικά, εφάρμοσε τον κανόνα που μας μαθαίνουν σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης «Πρώτα φοράει τη μάσκα οξυγόνου η μαμά και μετά βάζει τη μάσκα στο παιδί της». Αν δεν είσαι εσύ καλά, δεν μπορείς να φροντίσεις αποτελεσματικά το παιδί σου.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!