Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αποκτούν μόνον ένα παιδί σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσα παιδιά θα πρέπει να έχει ένα ζευγάρι, γιατί τελικά δεν παίζει ρόλο το μέγεθος της οικογένειας αλλά το πόσο καλά λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και με ποια δυναμική αναπτύσσονται μέσα σε αυτήν.

Το να είναι κάποιος κακομαθημένος δεν έχει να κάνει με το αν είναι μοναχοπαίδι αλλά με την προσωπικότητα των γονιών και την αγωγή που πήρε από αυτούς. Ένα μοναχοπαίδι δεν είναι από μόνο του «κακοµαθηµένο» και παραχαϊδεµένο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μεγάλη ευθύνη έχουν οι γονείς οι οποίοι συνήθως είναι υπερπροστατευτικοί και υπερυποχωρητικοί. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να το προστατέψουν του στερούν σημαντικές εμπειρίες, πολύτιμες για την εξέλιξή του. Έτσι, το παιδί νιώθει περισσότερη κτηκτικότητα και μεγαλώνει με μειωμένη αυτοπεποίθηση ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από το προστατευτικό κουκούλι των γονιών του.

Πώς να μεγαλώσετε ένα μοναχοπαίδι

1 Βοηθήστε το αυτονομηθεί. Μην κάνετε εσείς αυτό που θα μπορούσε να κάνει μόνο του. Αναθέστε του ευθύνες και υποχρεώσεις που μπορεί να φέρει εις πέρας.

2 Βάλτε όρια. Προσπαθήστε να μη βιάζεστε και να μην τρέχετε αμέσως να καλύψετε κάθε του επιθυμία πριν προλάβει να τη διατυπώσει. Μην ικανοποιείτε κάθε του χατίρι. Το να μη λέτε «όχι» δεν είναι ένδειξη αγάπης, αλλά η αδυναμία σας να αρνηθείτε.

3 Ενισχύστε την κοινωνικοποίησή του. Έχετε πάντα το σπίτι ανοιχτό σε φίλους του παιδιού, φροντίστε να έρχεται συχνά σε επαφή με συνομηλίκους του και να κάνει παρέα μαζί τους, πηγαίνετέ το νωρίς στον παιδικό σταθμό.

4 Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από αυτό. Οι απαιτήσεις σας το «βαραίνουν» και  κινδυνεύετε να μεγαλώσετε ένα καταπιεσμένο παιδί.

5 Ανοίξτε το δικό σας κοινωνικό κύκλο. Προσπαθήστε να είστε ως οικογένεια ανοιχτοί. Τα οικογενειακά συστήματα που είναι πιο ‘’επιφυλακτικά ‘’ προς τους ‘’τρίτους’’ δεν είναι λειτουργικά για ένα μοναχοπαίδι.

Γιαννόπαπα  Ν.  Ειρήνη
Ψυχολόγος
M.Sc. in Special Education, Speech Therapy & Parent Counseling
Διευθύντρια Κέντρου  Ειδικών  Θεραπειών  ” Ίσιδα” (Ηρ. Πολυτεχνείου  87, Πειραιάς/τηλ. 210 4535078/Facebook Page)