Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το μέσο νήπιο ακούει τη λέξη όχι μέχρι 400 φορές την ημέρα! Μήπως και εσείς υπερβάλλετε στο όχι; Μάθετε πώς να σας ακούει χωρίς να χρειαστεί να το πείτε! Γιατί δεν ακούει το όχι σας;
1.Επειδή λέτε συνεχώς όχι.
Συνήθως δεν ακούει ή δεν πειθαρχεί επειδή μπορεί διαρκώς του λέτε μην το κάνεις, πρόσεχε, και όχι αυτό και έτσι δεν του επιτρέπετε να αυτενεργήσει. Χρειάζεται να αφήνετε το παιδί να εξερευνήσει και να ικανοποιήσει την περιέργειά του προτού του πείτε όχι αφήνοντάς το να πάρει κάποια ρίσκα όταν ξέρετε ότι δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Για παράδειγμα πολλά μικρά παιδιά θέλουν να πιάσουν το μαχαίρι ή το ψαλίδι. Εάν του απαγορεύετε αυστηρά να αγγίζει τέτοια αντικείμενα ή ξεφωνίζετε τρομαγμένοι όταν τα πιάνει η περιέργεια του παιδιού δεν ικανοποιείται και όποτε του δίνεται η ευκαιρία αρπάζει το αιχμηρό αντικείμενο, με αποτέλεσμα και το ίδιο να κινδυνεύει και να μην ακούει το όχι σας.
2. Επειδή έχετε υπερβολικές προσδοκίες από τη συμπεριφορά του.
Για παράδειγμα είναι εξωπραγματικό να απαιτείτε από ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδί να σας σέβεται και να ακούει το όχι σας γιατί πολλές φορές δεν κατανοεί αυτό που του λέτε.
3. Επειδή δεν ασχολείστε μαζί του:
Πολλές φορές το παιδί δεν πειθαρχεί και δεν ακούει αυτό που του λέτε επειδή δεν ασχολείστε μαζί του και δεν καλύπτετε τις συναισθηματικές του ανάγκες. Έτσι το κάνει για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή σας και να σας κάνει να ασχοληθείτε μαζί του, έστω και με αρνητικό τρόπο.
4. Επειδή δεν επαναλαμβάνετε τις οδηγίες:
Στα νήπια χρειάζεται να επαναλάβετε πολλές φορές αυτό που θέλετε να τους πείτε. Εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να κάνει αυτό ή το άλλο όπως: οι πολλές καραμέλες μπορεί να χαλάσουν τα δοντάκια, και βάζετε όρια τα οποία θα φροντίζετε να είναι σταθερά. Όσο μεγαλώνει το παιδί θα μειώνονται και οι συχνές επαναλήψεις των οδηγιών.
5. Επειδή είναι αφοσιωμένο στο παιχνίδι του:
Όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ασχολείται με κάποιο παιχνίδι είναι τόσο αφοσιωμένο σε αυτό που δυσκολεύεται να το αφήσει και να κάνει αυτό που του ζητάτε. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί τα παιδιά δεν θέλουν περισπασμούς όταν παίζουν.
Τι να κάνετε για να σας ακούσει
Ξαφνιάστε το. Εάν θέλετε να επηρεάσετε θετικά τη συμπεριφορά ενός παιδιού προσπαθείστε να αλλάξετε από τη δική σας συμπεριφορά και να αλλάξετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις καταστάσεις. Για παράδειγμα όταν το παιδί συμπεριφέρεται με αρνητικό τρόπο, αντί να του πείτε γι’ άλλη μια φορά, όχι, μην το κάνεις, αντιδράστε διαφορετικά και κάνετε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε από εσάς να κάνετε.
Μην το μαλώνετε συνεχώς και μην το περιορίζετε.
Οι υπερβολές στην πειθαρχία σπάνια έχουν θετική επίδραση σε ένα μικρό παιδί. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στα θετικά σημεία του παιδιού, αντί να εντοπίζετε τα λάθη. Συνήθως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα πολύ περιοριστικό και πειθαρχημένο περιβάλλον είναι υπερβολικά υπάκουα, υπερβολικά ευγενικά αλλά εξαρτημένα από τους άλλους. Τους λείπει η ικανότητα να συναγωγνίζονται και να υποστηρίζουν αυτά που λένε ή κάνουν.
Επικοινωνήστε σωστά μαζί του
Το μυστικό για να το πείσετε να σας ακούσει είναι η σωστή επικοινωνία. Και βέβαια η σωστή επικοινωνία έχει κι αυτή τους δικούς της κανόνες. Όταν θέλετε να σας ακούσει φροντίστε να υπάρχει βλεμματική επαφή, έλατε στο ίδιο ύψος με το παιδί και ζητήστε με απλά λόγια και σταθερά αυτό που πρέπει να κάνει. Επιπλέον, η θετική γλώσσα επικοινωνίας ίσως βοηθήσει περισσότερο. Αντί να πείτε, μην τρέχεις, , δοκιμάστε να πείτε, μέσα στο σπίτι περπατάμε, έξω μπορούμε να τρέξουμε.
Εξηγείτε του πάντα το γιατί
Τα περισσότερα παιδιά που ακούν συνέχεια τη λέξη όχι, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, συνήθως αποκτούν λιγότερο ανεπτυγμένες λεκτικές ικανότητες από τα συνομήλικα παιδιά που έχουν μία πιο θετική αντιμετώπιση από τους γονείς τους. Πείτε του πχ γιατί είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει ή γιατί πονάει όταν δαγκώνει το χέρι σας, ήρεμα και χωρίς φωνές.
Αντικαταστήστε κάτι
Αντί να αρπάξετε κάτι από το χέρι του παιδιού επιπλήττοντας το αυστηρά π.χ. το μαχαίρι που κρατάει δώστε του κάτι άλλο να κρατήσει. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνετε από το παιδί το επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς να πυροδοτείτε νέες συγκρούσεις, και χωρίς να χρειαστεί να πείτε όχι γι’ ακόμη μία φορά.
Κάνετε υπομονή
Το πιο σημαντικό πάντως σε όλα αυτά είναι να κάνετε υπομονή και παραμένετε σταθεροί στα όριά σας. Τα όρια δεν γίνονται αποδεκτά αυτομάτως από το παιδί και σίγουρα θα κάνει προσπάθειες να τα υπερβεί. Αν εσείς, ωστόσο, εφαρμόζετε σταθερή τακτική κάθε φορά, έχετε πολλές ελπίδες να καταφέρετε να σας ακούσει χωρίς φωνές, κλάματα ή αδιαφορία.