Τα παιδιά έχουν τον δικό τους χαρακτήρα: μερικά μπορεί να επιδιώκουν την ελευθερία περισσότερο από άλλα και κάποια άλλα αισθάνονται άνετα με τους περιορισμούς. Παρά τέτοιες προτιμήσεις, όλα τα παιδιά χρειάζονται όρια για να αισθάνονται ασφαλή. Οι γονείς είναι καλύτερα να αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη των παιδιών τους και να επιδεικνύουν σαφή και συνεπή συμπεριφορά απέναντί τους.
Ο καθορισμός ορίων έχει να κάνει με τη δημιουργία της δικής σας παρουσίας με άλλους. Τα παιδιά μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους όταν αναγνωρίζουν τη δική τους παρουσία και τα όριά τους. Αυτά τα όρια παρέχουν στα παιδιά έναν ασφαλή και καλά καθορισμένο χώρο που το παιδί μπορεί να εξερευνήσει και να μάθει. Επιπλέον, τα παιδιά θα είναι πιο άνετα να κατανοήσουν τον έξω κόσμο με ικανούς γονείς να ορίζουν αποτελεσματικά τους περιορισμούς.
Οι σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες είναι ευκολότερο να κατανοήσουν τα παιδιά. Μπορεί να μπερδευτούν και να μην μπορούν να ακολουθήσουν περίπλοκους κανόνες.
Μια άλλη σημαντική πτυχή της ρύθμισης κανόνων είναι η συνέπεια. Οι γονείς πρέπει να συμφωνούν σχετικά με τους κανόνες και να τους εφαρμόζουν με συνέπεια, ανά πάσα στιγμή. Το παιδί σας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αν σπάσει μια φορά, μπορεί να σπάσει ξανά» όταν οι κανόνες δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Αυτό θα δώσει μια προσωρινή αίσθηση θριάμβου στα παιδιά και θα τα ενθαρρύνει να προσπαθούν να προσαρμόζουν τους κανόνες σας κάθε φορά. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου οι κανόνες δεν είναι σαφείς και συνεπείς να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο σχολείο και την κοινωνική ζωή.
Τα παιδιά μπορούν εύκολα να εσωτερικεύσουν αξίες που επιδεικνύουν οι γονείς τους. Παρατηρούν συνεχώς τους γονείς και τους παίρνουν ως πρότυπα. Ως εκ τούτου, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να ακολουθήσουν τους καθιερωμένους κανόνες και αξίες του σπιτιού τους.
Τέλος, οι κανόνες θα πρέπει να είναι προκαθορισμένοι και να εξηγούνται στα παιδιά. Θα εκτιμούσαν μια σύντομη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες και υπό ποιες συνθήκες εφαρμόζονται. Αυτό θα τους βοηθούσε επίσης να τηρούν τους κανόνες.
Δεν συνιστάται να περιορίζετε συνεχώς τα παιδιά και να προσπαθείτε να εφαρμόζετε υπερβολικά πολλούς κανόνες. Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους πιθανούς κανόνες και να επιλέξουν αυτούς που είναι πραγματικά απαραίτητοι για εφαρμογή.
Ρύθμιση αποτελεσματικού ορίου 3 βημάτων
1) Αναγνωρίστε το συναίσθημα
2) Κοινοποιήστε το όριο
3) Στόχευση εναλλακτικής συμπεριφοράς
1) Ακούστε ενεργά το παιδί σας με ενσυναίσθηση. Παρέχετε επικύρωση επαναλαμβάνοντας αυτά που έχουν πει με δικά σας λόγια για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε.
«Καταλαβαίνω ότι σου φαίνεται διασκεδαστικό να ζωγραφίζεις τους τοίχους…»
Αυτό το βήμα θα μετατρέψει στο παιδί σας ότι τα συναισθήματα, οι ανάγκες του αναγνωρίζονται από τον γονέα και θα μειώσει το συναίσθημα ή την ανάγκη για τη συμπεριφορά που απαιτεί περιορισμό. Δεύτερον, όταν ένα άτομο επικυρώνεται, είναι πολύ πιο πιθανό να ακούσει αυτό που έχετε να πείτε.
2) Όριο επικοινωνίας σε σύντομες και σαφείς προτάσεις. Παραμείνετε ήρεμοι, προσέχετε τον τόνο και τη μη λεκτική γλώσσα του σώματός σας.
«…Αλλά ο τοίχος δεν είναι για ζωγραφική».
3) Στόχευση εναλλακτικής συμπεριφοράς. Μπορείτε να παρέχετε μία ή περισσότερες επιλογές ανάλογα με την κατάσταση και την ηλικία του παιδιού σας. Σκεφτείτε πιθανές λύσεις για μελλοντικές καταστάσεις, ώστε το παιδί σας να έχει ιδέες για να χειριστεί καλύτερα παρόμοιες καταστάσεις την επόμενη φορά.
“Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπλοκ ζωγραφικής για τα σχέδιά σου.”
Επαναλάβετε τον κανόνα με ήρεμη φωνή. Φροντίστε να δημιουργήσετε οπτική επαφή με το παιδί σας και να κατεβείτε στο ύψος των ματιών του.
Ακουστείτε αποφασιστικοί αλλά όχι τόσο σκληρό και πείτε «…. αυτό περιμένω από σένα». Μην φαίνεστε απελπισμένοι λέγοντας “παρακαλώ, μπορώ να ζητήσω, σε ικετεύω κ.λπ.”
Η επιθετικότητα, οι φωνές ή η χρήση δύναμης δεν βοηθούν το παιδί να ακολουθήσει τους κανόνες και έχει ως αποτέλεσμα ασέβεια και φόβο από τους γονείς.
Εφαρμόστε τις συνέπειες της παραβίασης του κανόνα εάν το παιδί σας επιμένει στη συμπεριφορά ακόμη και μετά από επανάληψη. «Έξω κάνει κρύο και δεν θέλεις να φορέσεις το μπουφάν σου. Δεν βγαίνουμε έξω σε αυτή την περίπτωση».
Συνολικά, το να έχετε σαφείς περιορισμούς για τα παιδιά σας είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να τους δείξετε αγάπη. Τα παιδιά χωρίς όρια και περιορισμούς θα συναντήσουν σύγκρουση και αποδοκιμασία όταν έρθουν αντιμέτωπα με τον κόσμο.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;