Μπορεί στην Ελλάδα να συνηθίζεται την τελευταία δεκαετία περίπου, στην Ευρώπη και την Αμερική ωστόσο, το δαχτυλίδι αρραβώνων πήγαινε πακέτο με την πρόταση γάμου. Η αλήθεια είναι πως ποτέ ακριβώς δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έπρεπε ο κάθε μέλλοντας γαμπρός να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πάρει το δαχτυλίδι που θα κοσμούσε τον παράμεσο στο αριστερό χέρι της αγαπημένης του και μόλις στη δεύτερη ταινία του Sex & the City άκουσα τον Mr.Big να εξηγεί στην Carrie πως το διαμαντένιο δαχτυλίδι συμβολίζει την επισφράγιση της συμφωνίας (=γάμος).
Ευχαρίστησα λοιπόν τον Mr.Big για την πληροφορία και στη συνέχεια έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για να ανακαλύψω κι άλλα δεδομένα για την ιστορία του δαχτυλιδιού αρραβώνων:
Το δαχτυλίδι αρραβώνων φορούσε ανέκαθεν η μέλλουσα νύφη στον παράμεσο του αριστερού χεριού ωστόσο την εποχή της βασιλείας του Γεωργίου του Ι (1660-1727) έγινε της μόδας το δαχτυλίδι να φοριέται στον αντίχειρα.
Οι λόγοι προτίμησης της προαναφερόμενης θέσης ήταν πολλοί. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως από τον παράμεσο περνούσε μια φλέβα συνδεόταν κατευθείαν με την καρδιά. Η παράδοση διαδόθηκε μέσω των Αρχαίων Ελλήνων που την πέρασαν στους Ρωμαίους κι έτσι γεννήθηκε ο όρος “vena amoris”.
Ο άλλος λόγος ήταν λιγότερο ρομαντικός και πρακτικός: με την πλειονότητα των ανθρώπων να είναι δεξιόχειρες το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού θεωρήθηκε πολύ πιο ασφαλής θέση από το δραστήριο δεξί χέρι.
Ο τρίτος λόγος είναι ακόμα λιγότερο ρομαντικός αφού η θέση του δαχτυλιδιού στο αριστερό χέρι συμβόλιζε την υποταγή της γυναίκας στον άντρα!
Και πόσο νωρίς μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η “υποταγή”; Ιστορικά έχει καταγραφεί ως η νεαρότερη σε ηλικία αρραβωνιασμένη η Πριγκίπισσα Μαίρη, κόρη του Ερρίκου του 8ου, η οποία φόρεσε ένα μικροσκοπικό δαχτυλίδι αρραβώνων στην ηλικία των 6 ετών ενώ είχε ήδη από τα 2 της έτη μνηστευθεί των 7 μηνών δελφίνο των Γάλλων. Για την ιστορία, ο αρραβώνας δεν οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας και η Μαίρη έμεινε στην ιστορία ως μια σκληρή βασίλισσα κερδίζοντας το προσωνύμιο Bloody Mary.
Η παράδοση θέλει την πέτρα του δαχτυλιδιού να είναι στρογγυλή. Ο λόγος είναι πως το στρογγυλό σχήμα παραπέμπει στο σύμβολο της αιωνιότητας και σύμφωνα με τους Αρχαίους Αιγυπτίους αναπαριστά επίσης τον ήλιο και το φεγγάρι.
Βέβαια, οι πρώτες βέρες φτιάχτηκαν από φυτά ενώ η εγχάραξη στο εσωτερικό κυρίως μέρος του δαχτυλιδιού ξεκίνησε τον 160 αιώνα και μπορούσε να έχει θρησκευτικό νόημα με φράσεις όπως “Απόκτησα αυτόν που μου όρισε ο Θεός” ή πιο ρομαντικό όπως “Χωρίς την αγάπη μου, προχωρώ προς τα πίσω”!
Τώρα, μπορείς να πεις το “I do” έχοντας πλήρη επίγνωση 😉
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!