H υπογονιμότητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εκαττομμύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και ο κ. Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος, Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, μας συμβουλεύει για το πως θα πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στην φίλη μας που μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ…
Δεν είναι λίγες οι φορές που το φιλικό περιβάλλον ενός ζευγαριού το οποίο αντιμετωπίζει υπογονιμότητα (και δίνει τη μάχη του με θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής), αναρωτιέται με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει, να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει ή να ανακουφίσει το ζευγάρι στη δύσκολη αυτή περίοδο. Η κατανόηση του προβλήματος και των ψυχολογικών επιπτώσεων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής του ζευγαριού είναι πάντα το πρώτο βήμα και, συνήθως, δίνει τις περισσότερες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παρακάτω:
Τι μπορώ να πω σε μια φίλη που δίνει μάχη με την υπογονιμότητα;
Μια φίλη μου έχει πρόβλημα στο να μείνει έγκυος και είναι σε δύσκολη φάση τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της. Έχει αναφερθεί κάποιες φορές, αλλά ποτέ δεν μου άνοιξε άμεσα συζήτηση για το θέμα. Ως φίλη, θέλω να είμαι εκεί για εκείνη, αλλά δεν θέλω να ξεπεράσω τα όρια.
Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια χωρίς να την κάνω να νιώσει άβολα;
Τι μπορώ πραγματικά να προσφέρω σε εκείνην κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου;
Βρίσκεστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα με το να γίνετε αδιάκριτοι και να προκαλέσετε άβολες καταστάσεις ή να ζητάτε από τη φίλη σας να σας δώσει λεπτομέρειες για ένα θέμα που την πληγώνει.
Παρότι πιθανόν να μην μπορείτε να κάνετε κάτι για να διορθώσετε το πρόβλημα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τη φίλη σας και τον σύντροφό της. Το γεγονός ότι η φίλη σας, σας μίλησε σχετικά με το πρόβλημα, σημαίνει ότι -καταρχήν- υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για να δείξετε την υποστήριξη σας.
Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που προτείνω σε όλους σας να γνωρίζετε πριν εκδηλώσετε την υποστήριξή σας.
Η υπογονιμότητα είναι πανίσχυρη
Η αλήθεια για την υπογονιμότητα είναι ότι έχει τη δύναμη να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να φέρει στην επιφάνεια συναισθηματικά θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η γήρανση, τα οικονομικά, η οικογενειακή πίεση, η σχέση με τον σύντροφο, η εικόνα του σώματος, τα φυσικά προσόντα, η διατροφή και η εργασία, με τόσο έντονο τρόπο ώστε να μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε βαθιά αμφισβήτηση της ίδιας του της αξίας. Πάνω σε όλα αυτά τα συναισθήματα προσθέστε και το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δεν είναι μια υπόθεση που λύνεται μονομιάς. Κάθε μήνας που περνάει είναι μια χαμένη ευκαιρία. Για κάθε μήνα που περνάει χωρίς εγκυμοσύνη, υπάρχει θλίψη και υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το τι πρέπει να δοκιμάσουν ή να μην δοκιμάσουν στη συνέχεια. Το πρώτο βήμα, επομένως, για να γίνετε μια πραγματικά υποστηρικτική φίλη είναι να αποκτήσετε μια κατανόηση για το πώς η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάζει στη ζωή τους.
Παντού μωρά
Ένα πράγμα που συμβαίνει όταν μια γυναίκα αποφασίζει να μείνει έγκυος είναι ότι ξαφνικά αρχίζει να παρατηρεί έγκυες και μωρά περισσότερα από ποτέ. Στην αρχή αυτό είναι χαριτωμένο, αλλά μπορεί να ξεθωριάσει πολύ γρήγορα και η χαρά του να παρατηρήσεις τόσα πολλά μικρά παιδιά μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί (ή να μετατραπεί σε βασανιστήριο) για κάποιον που παλεύει με την υπογονιμότητα. Σε κάθε στροφή, υπάρχει κάποιος που ζει το όνειρό τους ακριβώς μπροστά τους. Η χαρά που μπορούν να αισθάνονται για κάποιον άλλο συνδυάζεται επίσης με τα δικά τους συναισθήματα της αγωνίας και της απώλειας. Μερικοί άνθρωποι θα απομονωθούν όσο μπορούν για να αποφύγουν να είναι γύρω από οτιδήποτε που τους θυμίζει ότι δεν είναι οι ίδιοι γονείς. Εάν είστε έγκυος ή γονέας με μικρά παιδιά, η φίλη σας ίσως απομακρυνθεί από εσάς ως ένα τρόπο αυτοπροστασίας. Λάβετέ το σοβαρά υπόψη καθώς έρχεστε κοντά της. Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθει μαζί σας στην παιδική χαρά ή για να μιλήσετε ατελείωτα για τη δική σας εμπειρία ως γονέα. Κρατήστε τα για μια φίλη που δεν περνά τη βάσανο της υπογονιμότητας.
Αποφάσεις που απαιτούν γενναιότητα
Κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα, έρχεται αντιμέτωπο με πολύ γενναίες αποφάσεις, μήνα με το μήνα. Είναι γενναίο το να σταματάς να προσπαθείς. Είναι γενναίο να συνεχίζεις να προσπαθείς. Όπως και να έχει, μέχρι να γίνουν γονείς, υπάρχει συνεχής θλίψη. Η απόφαση να προχωρήσουν με περισσότερες θεραπευτικές επιλογές ή να σταματήσουν την προσπάθεια, συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα, κινδύνους και αβεβαιότητα. Για να περάσει κανείς μέσα από αυτή τη διαδικασία απαιτείται αφοσίωση, γενναιότητα και αυτογνωσία.
Πριν επικοινωνήσετε να κρατήσετε στο μυαλό σας τα παραπάνω τρία δεδομένα.
- Σας συνιστώ να ξεκινήσετε με μια προσπάθεια επικοινωνίας που είναι χαλαρή, άμεση και ιδιωτική. Δεν πρόκειται για μια συζήτηση που μπορεί να ξεκινά σε συνθήκες πίεσης χρόνου ή δημόσια. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια τηλεφωνική κλήση, μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο που πραγματοποιείται σε μια σχετικά ιδιωτική τοποθεσία ή ακόμα και ένα sms μπορούν να είναι οι κατάλληλοι τρόποι προσέγγισης.
- Γράψτε ένα μήνυμα που είναι άμεσο. Αφήστε την φίλη σας να γνωρίζει ότι είστε πρόθυμοι να είστε υποστηρικτικοί. Επίσης, να είστε χαλαροί στην προσέγγισή σας και να αφήνετε χώρο για να ανταποκριθεί στην προσφορά σας τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, εάν προκύψει η ανάγκη.
- Αν η φίλη σας θέλει να μιλήσει για τον αγώνα της, παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι και ακολουθήστε τα συναισθήματά της. Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή διαδικασία για κάποιον απέξω, είναι μια σημαντική απόφαση ζωής για το πρόσωπο που το ζει. Σε κάποιον που δεν έχει νιώσει την αγωνία της υπογονιμότητας, μερικές από τις επιλογές που οι άνθρωποι κάνουν μπορεί να ακούγονται πολύ ακραίες.
- Ο φίλη σας δεν είναι υπεύθυνη για να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας γύρω από τις επιλογές της. Προσφέρετε υποστήριξη μόνο αν είστε σε θέση να το κάνετε χωρίς να κρίνετε. Πρόκειται για τη δική της οικογένειά και το δικό της σώμα. Θυμηθείτε ότι η δουλειά σας είναι να ακούτε χωρίς να ζητάτε να σας εκπαιδεύσει. Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές ερωτήσεις με βάση την περιέργειά σας. Ο ρόλος σας είναι να ακούτε με ανοιχτή καρδιά και να συναισθάνεστε.
- Εξασφαλίστε την ιδιωτικότητα της φίλη σας αν έχετε κοινούς φίλους. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιες είναι οι προσδοκίες της γύρω από την ιδιωτικότητα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να απογοητεύσετε τη φίλη σας αφήνοντας την προσωπική της κατάσταση να διαρρεύσει σε κάποιον που δεν ξέρει.
- Ρωτήστε την αν και με ποιο τρόπο θέλει να την υποστηρίξετε. Ίσως θέλει υποστήριξη με συζήτηση ή μηνύματα που είναι αναζωογονητικά και αστεία ή ίσως θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας που δεν θα έχει καμία σχέση με το να σκέφτεται την εγκυμοσύνη κλπ.
- Μόλις προσφέρετε την υποστήριξη σας, φροντίστε να έχει διάρκεια. Είναι δύσκολο να ζητάς βοήθεια όταν νοιώθεις ευάλωτος. Μπορεί, όμως, κυριολεκτικά να την συνθλίψει αν την απογοητεύσετε μετά από αυτό. Ίσως δεν ξέρει τι πραγματικά χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δηλώσετε ότι είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να την υποστηρίξετε με όποιο τρόπο χρειάζεται. Ρωτήστε συγκεκριμένα αν θέλει να κάνετε ερωτήσεις ή εάν θα προτιμούσε να είναι αυτή που θα ξεκινάει τη συζήτηση για το θέμα.
Κάθε άτομο και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος ή μία τυπική μέθοδος για να φροντίσετε κάποια φίλη σε αυτή την κατάσταση. Είναι όμως ένα δώρο απλά να γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιος πρόθυμος να μας ακούσει. Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας και δώστε το παρόν όταν και όποτε μπορείτε.
Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨
Πηγή: www.tzeferakos.gr