Η Charlotte είναι ένα κορίτσι 7 ετών που λατρεύει να παίζει με τα Lego. Ωστόσο, η επίσκεψη της σε κατάστημα παιχνιδιών την ώθησε να γράψει μια οργισμένη επιστολή προς την κατασκευάστρια εταιρεία καθώς παρατήρησε πως όλες οι αγορίστικες φιγούρες έφευγαν για περιπέτειες, δούλευαν, έσωζαν ανθρώπους, έφταναν μέχρι και να κολυμπήσουν με καρχαρίες. Οι κοριτσίστικες φιγούρες αντίθετα κάθονταν σπίτι, λιάζονταν στην παραλία, πήγαιναν για ψώνια αλλά δεν δούλευαν, αναφέρει στην επιστολή της η Charlotte.
Το αίτημα της μικρής εκπροσώπου του φεμινισμού είναι απλό: ‘’Θέλω να δημιουργήσετε περισσότερες κοριτσίστικες φιγούρες Lego που θα πηγαίνουν σε περιπέτειες και θα διασκεδάζουν περισσότερο, ΟΚ;’’ , δηλώνει χαρακτηριστικά η Charlotte.
H εφτάχρονη με την οξυδέρκεια και το δυναμισμό της έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα για το οποίο η Lego έχει κατηγορηθεί ξανά: την αποτυχία της να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα γυναικεία και αντρικά στερεότυπα.
Βάσει μιας σύντομης έρευνας που έκανα στο Διαδίκτυο έμαθα πως οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε δύο γεγονότα: Πρώτον, πως η εταιρεία δημιούργησε αρχικά μια σειρά με φιγούρες επαγγελματιών που ήταν μόνο άντρες και αρκετά χρόνια αργότερα ακολούθησε η κυκλοφορία συλλογής που αναπαριστά γυναίκες επαγγελματίες. Ενδεικτικά να αναφέρω πως ο πρώτος Lego αστροναύτης κυκλοφόρησε το 1978 ενώ η αντίστοιχη γυναικεία φιγούρα το 1993.
Δεύτερον, τα κομμάτια που αναπαριστούν το γυναικείο στέρνο είναι στη πλειονότητα τους ροζ που είναι το απόλυτα στερεοτυπικό κοριτσίστικο χρώμα.
Δεν ξέρουμε αν το αίτημα της εφτάχρονης Charlotte θα εισακουσθεί από τη σχεδιαστική ομάδα της Lego πάντως η επιστολή της – μέσω διαδικτύου – έχει κάνει το γύρο του κόσμου και έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς γονείς, κυρίως τις μαμάδες!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!