Τα κατοικίδια φέρνουν χαρά στη ζωή μας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση με τα ζώα απελευθερώνει στον οργανισμό μας ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης) και ντοπαμίνης (ευτυχία), ενώ μειώνει την κορτιζόλη (στρες).
Επιδρά δηλαδή θετικά στην υγεία μας συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό βοηθά την αυτο-αποκατάσταση του οργανισμού.
Αυτή την ιδιότητα χρησιμοποιεί, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η «DogTherapy», δηλαδή θεραπεία ασθενών με τη βοήθεια «σκύλων θεραπευτών».
Ο σκύλος δεν έχει επιφυλάξεις στην φιλία του με τον άνθρωπο. Προσφέρει άνευ όρων την αγάπη του μην περιμένοντας σχεδόν τίποτα σε αντάλλαγμα.
Ένας σκύλος θεραπείας είναι ένα σκύλος ειδικά εκπαιδευμένος να παρέχει αυτή την αγάπη αλλά και παρηγοριά και ενθάρρυνση σε ανθρώπους σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σχολεία, ιδρύματα ψυχικής υγείας, κέντρα αποτοξίνωσης, φυλακές, σε παιδιά και εφήβους, σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή με ειδικές ανάγκες.
Βοηθά άτομα που περνούν αγχωτικές καταστάσεις όπως σε πληγείσες περιοχές, άτομα που βιώνουν τραύμα, θλίψη ή απώλεια ακόμη και άτομα στο τελικό στάδιο μιας σοβαρής ασθένειας (όπως ο καρκίνος), διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην παρηγορητική φροντίδα και μειώνοντας το άγχος του θανάτου.
Οποιαδήποτε ράτσα μπορεί να γίνει σκύλος θεραπείας . Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η ιδιοσυγκρασία του. Στην εκπαίδευσή του περιλαμβάνονται διάφορα πιθανά σενάρια που εκθέτουν το σκύλο σε διαφορετικές καταστάσεις. Έτσι αποκτά την ικανότητα όχι μόνο να επιτρέπει αλλά και να απολαμβάνει την ανθρώπινη επαφή με άγνωστα άτομα, ακόμη κι αν αυτή η επαφή γίνεται μερικές φορές αδέξια, με απότομες κινήσεις, τις κραυγές εξαιτίας κάποιας διαταραχής.
Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κινούνται με πατερίτσες ή αναπηρικά καροτσάκια ή να βρίσκονται σε νοσοκομειακές κλίνες και ο σκύλος είναι σε θέση να αποδέχεται αυτές τις περιστάσεις και να συμπεριφέρεται κανονικά. Μπορεί ήρεμα και άνετα να καθίσει, να περπατήσει μαζί ή να ανέβει στην αγκαλιά ή το κρεβάτι ενός ατόμου. Κάποιες φορές εκτελεί μικρά κόλπα και να παίζει προσεκτικά δομημένα παιχνίδια για το «κοινό» του που μπορεί να είναι ένας ή μια ομάδα ανθρώπων.
Μετά την πρόσφατη τραγωδία στο Newtown του Κονέκτικατ όπου οι σφαίρες ενός ψυχοπαθούς άφησαν πίσω τους νεκρούς 20 μικρά παιδιά και τα 6 μέλη του προσωπικού του Δημοτικού Σχολείου του Sandy Hook, εννέα ειδικά εκπαιδευμένο Golden Retriever και οι εθελοντές εκπαιδευτές τους, κλήθηκαν να στηρίξουν την πληγωμένη κοινότητα.
Ένα αγόρι εκμυστηρεύτηκε σ’ ένα από τα Golden Retriever τι ακριβώς συνέβη στην τάξη του εκείνη την ημέρα, πράγματα που δεν είχε μοιραστεί ούτε με τους γονείς του. Ένα μικρό κορίτσι που δεν είχε μιλήσει από τότε, τελικά άρχισε να μιλάει και πάλι στη μητέρα της μετά αφότου πέρασε χαϊδεύοντας έναν από τους σκύλους θεραπείας. Ομάδες των εφήβων άρχισαν να ανοίγονται και να συζητούν μεταξύ τους το φόβο και τη θλίψη τους, καθισμένοι όλοι μαζί στο πάτωμα, χαϊδεύοντας το ίδιο ζώο.
Αλλά και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πρότυπο σωματείο φίλων ΑμΕΑ «Δράση για το κάτι άλλο”»που βρίσκεται στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν είκοσι άτομα και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με εντυπωσιακά ως τώρα αποτελέσματα.
Δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλάκια, ο Φοίβος και ο Σπίθας βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
“Τα περισσότερα ΑμΕΑ έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν” εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.
Υιοθετήστε ένα σκύλο και ζήστε κι εσείς ένα μοναδικό δέσιμο να αναπτύσσεται αλλά και τη παρηγοριά και αγάπη που έχει να σας προσφέρει!