Το να παίρνουμε το μωρό μας αγκαλιά δεν είναι απλώς μια πράξη τρυφερότητας, αλλά αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την ευημερία του. Η άμεση σωματική επαφή με τους γονείς προσφέρει ασφάλεια, ζεστασιά και αγάπη, ενώ ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία του μωρού.

Τα Χ του παρελθόντος

Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη πως αν παίρνεις συχνά το μωρό αγκαλιά, αυτό θα “μάθει” να την ζητάει συνέχεια και θα γίνει εξαρτημένο από αυτήν. Ωστόσο, οι σύγχρονες έρευνες τονίζουν πως αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, τα μωρά που λαμβάνουν συχνά αγκαλιές και συναισθηματική υποστήριξη, αναπτύσσουν έναν ισχυρό δεσμό με τους γονείς τους, γεγονός που τους δίνει την αυτοπεποίθηση να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Η αγκαλιά λειτουργεί σαν ένας “σταθμός ασφάλειας” που ενθαρρύνει την ανεξαρτησία με τον καιρό.

Η δύναμη της αγκαλιάς στην υγεία του μωρού

Η σωματική επαφή ενισχύει την παραγωγή ορμονών όπως η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης”. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες, τόσο για το μωρό όσο και για τον γονέα, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής του μωρού. Επιπλέον, η συχνή αγκαλιά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους και υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η αγκαλιά χτίζει ισχυρούς ανθρώπους

Η αγκαλιά δεν κακομαθαίνει τα παιδιά, όπως έλεγαν παλιά. Αντίθετα, τους προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις και να εξελιχθούν σε ισορροπημένους, ανεξάρτητους ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Διάβασε επίσης:

Αγκαλιά όλη μέρα και βόλτες χωρίς τέλος… με τη BabyBjorn όλα είναι δυνατά!