Η Nestlé Ελλάς και η Polyeco Α.Ε. συνεργάζονται για τη μείωση των επιπτώσεων της πλαστικής ρύπανσης θέτοντας σε εφαρμογή το πιλοτικό, πρωτοπόρο πρόγραμμα “WE SEA MORE”, που έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το πρόγραμμα “WE SEA MORE” έλαβε χώρα στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παλαιού Φαλήρου, μια περιοχή με πλούσιο οικονομικό, γεωμορφολογικό και ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον, τους 3 πρώτους μήνες του 2020. Περιοχή μελέτης αποτέλεσε η θαλάσσια και παράλια έκταση συνολικού εμβαδού ενός (1) τετραγωνικού χιλιομέτρου, που βρίσκεται στην περιοχή “Ακτή Έδεμ” στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου εκβάλει το ρέμα της Πικροδάφνης. Σκοπός του προγράμματος ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης μη επανδρωμένων συστημάτων (ΣμηΕΑ) και της τηλεπισκόπησης, στον άμεσο και έγκυρο εντοπισμό ρύπων και ειδικότερα πλαστικών στις ακτές, στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τρία στάδια: Τη χαρτογράφηση των απορριμμάτων, τη συλλογή και τη μετέπειτα διαχείριση και αξιοποίησή τους.
1) Χαρτογράφηση απορριμμάτων στην περιοχή μελέτης
Το στάδιο της χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone και αποτελεί μια καινοτόμα δράση που θα δώσει άμεσες λύσεις στον καθαρισμό θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το κύριο εργαλείο για την εξαγωγή και παραγωγή πληροφορίας ήταν μια συστοιχία μη επανδρωμένων οχημάτων, που φέρουν αισθητήρες και κάμερες και πετώντας ή πλέοντας πάνω από την υπό μελέτη περιοχή, μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα που έχουν προγραμματιστεί να συλλέξουν.
2) Συλλογή απορριμμάτων στην περιοχή μελέτης
Την καταγραφή των απορριμμάτων ακολούθησε η συλλογή και ο μετέπειτα διαχωρισμός τους σύμφωνα με την ποιοτική τους σύσταση. Ο καθαρισμός της περιοχής μελέτης διήρκησε συνολικά μία εβδομάδα. Η συλλογή των απορριμμάτων στην ξηρά πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco, ενώ όσον αφορά στον βυθό, το προσωπικό και έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World απομάκρυναν τα απορρίμματα τα οποία είχαν στιγματιστεί σε χάρτες μέσω της χαρτογράφησης. Τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο διαλογής όπου γινόταν ο διαχωρισμός τους σε προκαθορισμένες ροές. Οι ροές απορριμμάτων που δημιουργήθηκαν για τη μετέπειτα μελέτη τους ήταν: Πλαστικό, Γυαλί, Σιδηρούχα Μέταλλα (scrap), Αλουμίνιο, Ξύλο, Χαρτί, Μπαταρίες-Αναπτήρες, Ελαστικά, Σύμμεικτα (υλικά που δεν μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση).
Η εκπόνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Στον καθαρισμό της ακτής συμμετείχαν επιπλέον και εθελοντές από τις δύο εταιρείες αλλά και από την τοπική κοινωνία.
Αποτελέσματα Συλλογής Απορριμμάτων
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν η συλλογή 11 τόνων απορριμμάτων συνολικά από τον βυθό και την ακτή.
Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν 11.018kg απορριμμάτων εκ των οποίων:
- Ελαστικά 10.155kg
- Σύμμεικτα 400kg,
- Σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα 231kg
- Πλαστικό-132kg
- Γυαλί 23kg
- Αλουμίνιο 16kg
- Χαρτί 18kg
- Ξύλο 25 kg
- Μπαταρίες-Αναπτήρες 9kg
- Επικίνδυνα απορρίμματα 9kg
3) Διαχείριση και Αξιοποίηση Απορριμμάτων
Από την αρχή του εγχειρήματος, σκοπός ήταν τα συλλεχθέντα απορρίμματα να αξιοποιηθούν βάσει της αρχής της κυκλικής οικονομίας. Όσον αφορά στα πλαστικά συλλέχθηκαν συνολικά 132kg εκ των οποίων το 75% – που ήταν κατάλληλο προς ανακύκλωση – έγινε πέλλετ. Τα ελαστικά τα οποία συλλέχθηκαν από τον βυθό λόγω της μεγάλης ποσότητας, οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση σε εταιρεία ελαστικών αποβλήτων. Το χαρτί και το ξύλο οδηγήθηκαν προς παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν στη μονάδα μπαταριών της Polyeco ενώ τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, οδηγήθηκαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης μετάλλων. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Polyeco για περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίηση.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης δήλωσε σχετικά: «Στη Nestlé πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Polyeco προκειμένου να ξεκινήσουμε το πρωτοπόρο πρόγραμμα WE SEA MORE που αξιοποιεί τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και την επιστημονική γνώση, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε με μεθοδικότητα το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, με σκοπό να προάγουμε τη βιωσιμότητα των ελληνικών θαλασσών»
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Polyeco, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος δήλωσε: «Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων, επιχειρηματικής καινοτομίας και βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ευημερίας του πλανήτη μας. Για την Polyeco, αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούμε να επηρεάσουμε».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων των δύο εταιρειών.