Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Με τη δράση «Μέτρησέ το, στο σπίτι!» των φορέων Common Seas και WWF Ελλάς
Η Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη – κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμάτων WATT, και υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).
Η Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης, μέσω ενεργειών για τη δραστική μείωσή τους. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά είδη: τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα πλαστικά καλαμάκια, τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού και τις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια. Μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, επαγγελματίες, φορείς του Δήμου, αλλά και επισκέπτες συνεργάζονται αρμονικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα, η Common Seas συνεργάζεται με το WWF Ελλάς και δημιουργούν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, για την σωστή ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο φορείς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που #ΜένουμεΣπίτι, προσκαλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στη δράση «Μέτρησέ το στο σπίτι», με σκοπό τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης που βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό.
Βρείτε παρακάτω πως θα μετρήσετε και εσείς πόσο πλαστικό μιας χρήσης έχετε στο σπίτι
Μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό, τα παιδιά διασκεδάζουν, μαθαίνοντας με ποιο τρόπο το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον, αλλά και πώς οι επιλογές μας μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του, καθώς με βιωματικό και έξυπνο τρόπο ανακαλύπτουν την καθημερινή χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και μαθαίνουν τρόπους μείωσης τους.
Η πλαστική ρύπανση σε αριθμούς
Ο μέσος άνθρωπος καταπίνει:
Κάθε εβδομάδα 5 γραμμάρια πλαστικό, δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας.
Κάθε χρόνο περίπου 250 γραμμάρια, όσο ένα πακέτο βούτυρο δηλαδή.
Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουν οι άνθρωποι είναι το νερό, κυρίως αν είναι εμφιαλωμένο.
Όποιος πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια προσθέτει στο σώμα του 90.000 μικροσωματίδια
πλαστικού το χρόνο (45 … πιστωτικές κάρτες δηλαδή).
Στη Μεσόγειο:
Υπολογίζεται ότι η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.
Στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία εκτιμάται ότι το 50% των απορριμμάτων που συλλέγεται για ανακύκλωση περιλαμβάνει και μη ανακυκλώσιμα απόβλητα. Έτσι δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία ανακύκλωσης των πλαστικών.
Στην Ελλάδα:
Παράγονται κάθε χρόνο 940.000 τόνοι πλαστικού, δηλαδή 40 περίπου φορές όσο το βάρος του Παρθενώνα!
Το 84% των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές. Από αυτό το 6% περίπου διαρρέει στο περιβάλλον.
Έως και 26% αυξάνεται η παραγωγή πλαστικών την τουριστική περίοδο.
Η οικονομία χάνει 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης.
Μέτρησε και εσύ στο σπίτι πόσα πλαστικά μιας χρήσης χρησιμοποιείς