Η γλύκα και η νοστιμιά των Χριστουγέννων σε μία συνταγή από την αγαπημένη μας μαγείρισσα Νίκη Μερκούρη!
Υλικά για το πατεσπάνι
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι κακάο
- λίγο βούτυρο
Υλικά για την κρέμα μανταρινιού
- 250 γραμμάρια κρέμα τυριού
- 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- χυμό και ξύσμα από 6 μανταρίνια
- 4 ζελατίνες μαλακωμένες σε νερό
- 200 γραμ άχνη ζάχαρη
Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας
- 125 γραμμάρια κουβερτούρα
- 1 ποτηράκι gran marnie
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν…πολύ!
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνουμε -αφού τα κοσκινίσουμε- μέσα στα αυγά ανακατεύοντας απαλά.
- Βουτυρώνουμε μία λαδόκολλα, την απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί και βάζουμε το μείγμα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180βαθμούς για 15 λεπτά, περίπου
Για την κρέμα
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί
- Ανακατεύουμε μέσα στη σαντιγί τη κρέμα τυριού
- Ζεσταίνουμε το χυμό μανταρινιού, διαλύουμε τις ζελατίνες που έχουμε μαλακώσει στο νερό, προσθέτουμε το ξύσμα
- και τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα του μίξερ. Ανακατεύουμε καλά για να γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα και βάζουμε βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία ώρα.
- Ετοιμάζουμε και το σιρόπι προσθέτοντας όλα τα υλικά σε ενα κατσαρολάκι
- Αμέσως μετά διπλώνουμε το πατεσπάνι με τη λαδόκολλα για να πάρει κυλινδρικό σχήμα
- Ανοίγουμε το πατεσπάνι προσεκτικά και απλώνουμε τη κρέμα, κλείνουμε, και καλύπτουμε και όλη την εξωτερική πλευρά
- Στολίζουμε με το σιρόπι κάνοντας γραμμές οριζόντιες
Καλές γιορτές