Η γλύκα και η νοστιμιά των Χριστουγέννων σε μία συνταγή από την αγαπημένη μας μαγείρισσα Νίκη Μερκούρη! 
Υλικά για το πατεσπάνι
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο
  • λίγο βούτυρο
Υλικά για την κρέμα μανταρινιού  
  •  250 γραμμάρια κρέμα τυριού
  • 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • χυμό και ξύσμα από 6 μανταρίνια
  • 4 ζελατίνες μαλακωμένες σε νερό
  • 200 γραμ άχνη ζάχαρη
Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας 
  • 125 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 1 ποτηράκι gran marnie
  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση 
  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν…πολύ!
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνουμε -αφού τα  κοσκινίσουμε- μέσα στα αυγά ανακατεύοντας απαλά.
  • Βουτυρώνουμε μία λαδόκολλα, την απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί και βάζουμε το μείγμα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180βαθμούς για 15 λεπτά, περίπου
Για την κρέμα
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί
  • Ανακατεύουμε μέσα στη σαντιγί τη κρέμα τυριού
  • Ζεσταίνουμε το χυμό μανταρινιού, διαλύουμε τις ζελατίνες που έχουμε μαλακώσει στο νερό, προσθέτουμε το ξύσμα
  • και τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα του μίξερ.  Ανακατεύουμε καλά για να γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα και βάζουμε βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία ώρα.
  1. Ετοιμάζουμε και το σιρόπι προσθέτοντας όλα τα υλικά σε  ενα κατσαρολάκι
  2. Αμέσως μετά διπλώνουμε το πατεσπάνι με τη λαδόκολλα για να πάρει κυλινδρικό σχήμα
  3. Ανοίγουμε το πατεσπάνι προσεκτικά  και απλώνουμε τη κρέμα, κλείνουμε, και καλύπτουμε και όλη την εξωτερική πλευρά
  4. Στολίζουμε με το σιρόπι κάνοντας γραμμές οριζόντιες
Καλές γιορτές