Υλικά:

  • 175g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100g ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε καρεδάκια
  • 25g ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • λίγο κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • ξύσμα & χυμό από 2 λεμόνια
  • 200g. ζάχαρη
  • 45g. βούτυρο
  • ¼ κ.γλ. κορν φλάουρ

152g. φραμπουάζ

Εκτέλεση

Για την ζύμη τάρτας:

Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την ζάχαρη άχνη. Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα λεμονιού και το ψιχουλιάζουµε µε τα δάχτυλα μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουµε τον κρόκο αυγού και 1 κ.σ. νερό για να ομογενοποιηθεί η ζύµη. Την πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε στην άκρη να ξεκουραστεί και να παγώσει για 45 λεπτά. Την ανοίγουµε σε φύλλο με πλάστη και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στη ζύμη, τοποθετούμε από πάνω βαρίδια (π.χ. φασόλια) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20΄. Αφαιρούµε τα βαρίδια και ψήνουµε για άλλα 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε ασπράδι αυγού και ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την αφήνουµε να κρυώσει.

Για την κρέμα λεμονιού:

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το αυγό και το χτυπάμε με αυγοδάρτη να διαλυθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10΄, μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1΄, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την τoποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατόπιν γεμίζουμε την τάρτα μας και προσθέτουμε τα καθαρισμένα φραμπουάζ.

Τip: μπορούμε να φτιάξουμε ταρτάκια αντί για τάρτα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα μικρές ταρτιέρες.

Βρήκαμε τη συνταγή στο Mama Peinao