Ακόμα και οι φανατικοί λάτρεις της σοκολάτας δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της πάβλοβα (pavlova). Ένας «πύργος» μαρέγκας, κρέμας και φράουλας. Άραγε ποιος επινόησε αυτό το γλυκό;
Δυο χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία διεκδικούν την πατρότητα της πάβλοβα. Παρόλο που τα γλυκά με κύριο συστατικό τη μαρέγκα ήταν γνωστά εδώ και αιώνες, οι ιδέες των ζαχαροπλαστών της Νέας Ζηλανδίας από το 1920 μέχρι και το 1980, ήταν πολύ σημαντικές τόσο στην εξέλιξη της πάβλοβα, όσο και στη δημοτικότητά της στη συγκεκριμένη χώρα. Η πρώτη πάβλοβα με βάση τη μαρέγκα στη Νέα Ζηλανδία είναι αυτή από το αρτοποιείο Rose Rutherford το 1928, ενώ, ένα χρόνο μετά, δημοσιεύεται για πρώτη φορά η συνταγή για μία μεγάλη πάβλοβα. Πως ξεκίνησαν όλα;
To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου “Wellington” αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με την τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο και λευκό.
Σήμερα, η πάβλοβα έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκά. Το Cowell’s Genuine Pavlovas στη Νέα Ζηλανδία ακολουθεί εδώ και 50 χρόνια σχεδόν την παραδοσιακή συνταγή του 1929 και καταφέρνει να παράγει μία πάβλοβα υψηλών προσδοκιών. Επομένως, αν βρεθείτε ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, μην ξεχάσετε να περάσετε από το Cowell’s Genuine Pavlovas για να απολαύσετε την αυθεντική του γεύση.
Το That’s Life ωστόσο ξέρει κι άλλο μονοπάτι, γι’αυτό και πήγε στο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο Le Vôtre Pirée στον Πειραιά, τρύπωσε με την κάμερα στο εργαστήριο του σεφ, Στέφανου Διαμαντόπουλου και κατέγραψε βήμα προς βήμα τη συνταγή για το πιο αφράτο και λαχταριστό γλυκό, τη πάβλοβα!
Ιδού και η συνταγή:
Le Vôtre Pirée. Chocolaterie (Κουντουριώτου 166, Πειραιάς, τηλ. 2104122577)