(υλικά για 100 τεμάχια)
Υλικά
100 γρ. για όλες τις χρήσεις
600 γρ. σπορέλαιο
300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
280 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
100 γρ. χυμό πορτοκάλι
10 γρ. κανέλα
10 γρ. σόδα
25 γρ. μπέικιν πάουντερ
15 γρ. γαρύφαλλο
200 γρ. καρύδια (για επικάλυψη
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Σιρόπι για μελομακάρονα:
1 κιλό μέλι
130 γρ. νερό
1700 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
10 ξυλάκια γαρύφαλλο
3 ξυλάκια κανέλα
Φλούδα από μισό λεμόνι
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε για 2 λεπτά το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε και το μέλι με τις βανίλιες και το αφήνουμε στην άκρη και να παγώσει τελείως!
Εκτέλεση για μελομακάρονα
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και τα 200 γρ. χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη! Μετά ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στη λεκάνη και ξεκινούμε να ζυμώνουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα ρίχνουμε απευθείας στο σιρόποθ για 3 λεπτά και τα βγάζουμε ώστε να τα στραγγίξουμε.
Τέλος, πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Εναλλακτικά, μπορούμε αντί να τα πασπαλίσουμε με μέλι και καρύδια να τα κάνουμε με επικάλυψη σοκολάτας, λιώνοντας 300 γρ. κουβερτούρα με 2 κουταλιές σπορέλαιο σε μπεν μαρί και τα βουτάμε στη σοκολάτα.
του Σεφ, Βασίλη Καστανιά