Όσοι έχετε ταξιδέψει στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, σίγουρα θα θυμάστε τους πάγκους που σερβίρουν ζεστό κόκκινο κρασί σε διάφορα σημεία αλλά κυρίως στις υπαίθριες αγορές. Όταν ταξίδεψα πριν από δύο χρόνια στη Βουδαπέστη επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες κι έτσι σε κάθε γωνία σταματούσα κι αγόραζα ένα ποτήρι ζεστό κόκκινο κρασί για να ζεσταθώ, και κατά συνέπεια επιβιώσω. Έκτοτε έχω συνδέσει την μυρωδιά των μπαχαρικών και τη θερμοκρασία του κρασιού με τη θαλπωρή και τη ζεστασιά. Θέλοντας να μεταφέρω τα ίδια συναισθήματα στους καλεσμένους μου, αναζήτησα δύο συνταγές για ζεστό κόκκινο κρασί που εκτελώ ανελλιπώς κάθε Χειμώνα, ειδικά τα Χριστούγεννα.

Μόνο που αν κάνετε κάποια από τις δύο ή και τις δύο, κάντε μεγάλη ποσότητα γιατί θα γίνει ανάρπαστο:

Συνταγή για Gluhwein – το ζεστό κόκκινο κρασί της Γερμανίας

Υλικά :

1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
130 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ σούπας κανέλα
1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)
3 πορτοκαλιά κομμένα σε τέταρτα μαζί με τις φλούδες
1 κουτ. σούπας τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη
3 καρφάκια γαρυφάλλου
100 γρ. σταφίδες
10 αμύγδαλα αναποφλοίωτα ψιλοκομμένα
χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν δυο βράσεις. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ποτό να σταθεί μια νύχτα. Την επομένη το ζεσταίνουμε, αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και σερβίρουμε σε κούπες ή γυάλινα φλυτζάνια.

Και η απλή παραλλαγή για όσους τρέφουν αντι-γερμανικά συναισθήματα ή απλά βιάζονται:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα ¾ κούπας νερό με ¾ κούπας ζάχαρη και ένα ξύλο κανέλας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό ενός πορτοκαλιού και τις στυμμένες πορτοκαλόκουπες, πάνω στις οποίες καρφώνουμε 10 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια).

Σιγοβράζουμε το μίγμα για 30 λεπτά περίπου ώσπου να δέσει και να γίνει σιρόπι. Προσθέτουμε ένα μπουκάλι κρασί ή σαγκρία (αν θέλουμε το κρασί να έχει πιο γλυκιά γεύση) και το ζεσταίνουμε δίχως να πάρει βράση.

Αφαιρούμε τις στυμμένες πορτοκαλόκουπες και σερβίρουμε σε κούπες.

Καταναλώνεται με παρέα 🙂