Το brunch (breakfast + lunch) μπορεί να σου φαίνεται ένα ακόμα “ξενικό” έθιμο που η μόδα σου επιβάλλει να ακολουθήσεις αλλά αν το αντιμετωπίσεις όπως τα μεζεδάκια που ετοίμαζε η μαμά, η θεία ή η γιαγιά για το ούζο πριν το μεσημεριανό φαγητό, θα συνειδητοποιήσεις πως είναι μία ακόμα αφορμή για να μαζευτούν οι φίλοι στο σπίτι και να πούμε τα νέα μας χαλαροί, τσιμπώντας κάτι αντί να “κουμπωθούμε” σε ένα δείπνο.
Αντλώντας έμπνευση από τις γεύσεις της Ανδαλουσίας, ιδού οι προτάσεις μας για ένα brunch με τα ακόλουθα tapas:
Υλικά για 4 μερίδες
1 μικρή γαλλική μπαγκέτα, κομμένη σε 12 φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
3 φέτες χαμόν, όπως σεράνο ή προσούτο, κομμένες στα 4
50 γραμ. (1/2 φλιτζ.) τριμμένο τυρί , όπως μαντσέγκο ή τσένταρ
Χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψήνετε τα ψωμάκια στο γκριλ και από τις 2 πλευρές ώσπου να ροδίσουν. Καθαρίζετε το σκόρδο, το κόβετε στη μέση και τρίβετε την κομμένη πλευρά τη μία πλευρά κάθε ψωμιού.
Βάζετε το χαμόν στο ψωμάκι που έχετε αρωματίσει με σκόρδο. Διπλώνετε το χαμόν έτσι ώστε να εφαρμόζει πάνω στο στρογγυλό ψωμάκι.
Προσθέτετε από πάνω το τριμμένο τυρί και πασπαλίζετε με πιπέρι. Ξαναβάζετε τα τοστάκια στο γκριλ και τα ψήνετε 1-2 λεπτά, ώσπου να βγάλει φουσκάλες το τυρί και να καψαλιστούν ελαφρώς οι άκρες του ψωμιού. Σερβίρετε τα τοστάκια ζεστά.
Υλικά για 4 μερίδες
30 ml/2 κουταλιές ελαιόλαδο
115 γρ./1 φλιτζ. μαγειρεμένο άσπρο ρύζι
1 πατάτα τριμμένη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
15 ml/1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
3 αυγά, χτυπημένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Σωτάρετε για 3 λεπτά το ρύζι με την πατάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ώσπου να χρυσίσουν.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε το μαϊντανό, τα αυγά και μπόλικο αλατοπίπερο. Τα ανακατεύετε καλά.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζετε τις ομελετίτσες 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τοποθετείστε τις ομελετίτσες σε απορροφητικό χαρτί και τις διατηρείτε ζεστές ώσπου να ετοιμάσετε τις υπόλοιπες. Τις σερβίρετε ζεστές.
Υλικά για 4 μερίδες
50 γρ./1/2 φλιτζ. καρύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
4 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες
115 γρ./1/2 φλιτζ. μαλακό τυρί
12 μικρά μανιτάρια χωρίς τα κοτσάνια
15 ml/1 κουταλιά βούτυρο
50 γρ./1/2 φλιτζ. τριμμένο μαντσέγκο ή τσένταρ
Αλάτι και χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Πλατύφυλλος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζετε τα καρύδια σε ένα μικρό τηγάνι. Κουνάτε το τηγάνι πάνω σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να χρυσίσουν.Ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες.
Βάζετε τα καρύδια σε ένα μπολ και προσθέτετε τις ντομάτες, το μαλακό τυρί και το αλατοπίπερο. Γεμίζετε τα καπελάκια των μανιταριών με το μείγμα.
Προθερμαίνετε το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα πυρέξ, αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει τα μανιτάρια σε μία στρώση. Προσθέτετε τα μανιτάρια, με τη γέμιση προς τα πάνω και τα ψήνετε 7 περίπου λεπτά.
Πασπαλίζετε τα μανιτάρια με το τυρί και τα ψήνετε 5 λεπτά ακόμη, ώσπου να βγάλει φουσκάλες το τυρί και να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Τα σερβίρετε ζεστά, γαρνιρισμένα με το μαϊντανό.
Καλή όρεξη!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!