Η γλυκιά γεύση της κολοκύθας είναι υπέροχη στο ριζότο και η τραγανή πανσέτα κάνει την τέλεια αντίθεση.
Για 4 άτομα
Προετ. 15 λεπτά
Μαγείρεμα 65 λεπτά
Υλικά:
• 1 γλυκιά κολοκύθα, χωρίς σπόρους και κομμένη κατά μήκος σε φέτες
• ελαιόλαδο
• θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, κατά προτίμηση οργανικό
• 40γρ. ανάλατο βούτυρο
• 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
• 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
• 300γρ. ρύζι για ριζότο
• 125ml λευκό κρασί
• 12 φέτες πανσέτα ή καπνιστό μπέικον
• 1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο, μόνο τα φύλλα
• 2 χούφτες φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
• έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C/400°F/gas 6. Σε ένα πυρίμαχο πιάτο, αλείψτε τις φέτες της κολοκύθας με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μετά ψήστε για 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, βάλτε το ζωμό να βράσει σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε υψηλή θερμοκρασία, κατόπιν χαμηλώστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει.
Βεβαιωθείτε ότι το εξάρτημα ανάδευσης βρίσκεται στη θέση του στο σκεύος HomeCooker, κατόπιν ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 130°C. Μόλις ζεσταθεί το σκεύος, προσθέστε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο.
Βάλτε τον πύργο κοπής κατά μήκος του HomeCooker με τον τρίφτη για χοντρό τρίψιμο στη θέση του και ενεργοποιήστε τη συσκευή. Κόψτε το κρεμμύδι και το σέλινο μέσα στο σκεύος (εάν δεν έχετε πύργο κοπής, απλώς ψιλοκόψτε με το χέρι). Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 10 λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέστε το ρύζι στο σκεύος και ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 175°C. Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 5 λεπτά, έτσι ώστε το ρύζι να γίνει διάφανο.
Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να βράσει για λίγα λεπτά κατόπιν ρίξτε το στο ζεστό ζωμό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 130°C και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 20 λεπτά.
Ξεφλουδίστε τη μαλακιά κολοκύθα. Προσθέστε τη στο σκεύος, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 70°C και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για τα τελευταία 2 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεστάνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Τηγανίστε την πανσέτα και τα φύλλα φασκόμηλου μέχρι να γίνουν τραγανά, και αφού γίνουν, βάλτε τα σε ένα πιάτο αφού πρώτα έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Απενεργοποιήστε το HomeCooker, βγάλτε το σκεύος και το εξάρτημα ανάδευσης. Αναμείξτε με την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο, αλατοπιπερώστε, σηκώστε το καπάκι από το σκεύος και αφήστε το να σταθεί για 2 λεπτά.
Μοιράστε το στα πιάτα σας, βάλτε επάνω το τραγανό φασκόμηλο και τη πανσέτα, ρίξτε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Home Cooker της Philips μπορείτε κλικ εδώ