Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη
Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς πέρασε και μας έδωσε πολλές αφορμές για γεύση. Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, ονομάζεται “τύρινη” ή “τυροφάγος”. Είναι η τελευταία μέρα, πριν την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, που αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα, και σηματοδοτεί για κάποιους την έναρξη της νηστείας που διαρκεί έως την Κυριακή του Πάσχα. Η γαστρονομική παράδοση επιβάλλει την κατανάλωση τυριών και γαλακτοκομικών.
Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η μέρα που η παράδοση φέρνει στο τραπέζι μας, άφθονα λαχανικά, θαλασσινά αλλά πολλές άλλες νηστίσιμες νοστιμιές. Ένας από τους πρωταγωνιστές του Καθαροδευτεριάτικου, τραπεζιού είναι ο ταραμάς.
Εμείς θα σας δώσουμε τέσσερις συνταγές που εμπνευστήκαμε από τα τραπέζια της Τύρινης και της καθαράς Δευτέρας, αλλά μπορούν να προσθέσουν ξεχωριστές νότες γεύσης και απόλαυσης σε κάθε μας τραπέζι και μια συνταγή για μία γλυκιά αμαρτία.
Για την τυροφάγο αλλά και για τυροφάγους:
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ: Συνταγή της Ειρήνης Πιτσόλη
Υλικά:
Για την πίτα
1 πακέτο φύλλο για τυρόπιτα Χρυσή ζύμη
ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο γάλα
Για τη γέμιση
100 γρ. λογκάδι ήπειρος
100 γρ. παρμεζάνα
100 γρ. ανθότυρο ή μοτσαρέλα
100 γρ. φέτα, (όχι πολύ αλμυρή)
Για τη “σάλτσα” με την οποία θα περιχύσουμε την γέμιση στο τέλος
1 κεσεδάκι των 250 γρ, κατίκι δομοκού
1 αυγό
1 ή μισό (ανάλογα πόσο πηχτή τη θέλουμε) πακέτο κρέμα γάλακτος.
προαιρετικά: φρεσκοτριμένος ψιλοκομμένος άνηθος
φρεσκοτριμένο πιπέρι ή μείγμα πιπεριών
Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί pyrex και στρώνουμε το πρώτο φύλο. Αλείφουμε με πινέλο το φύλο με ελαιόλαδο και βάζουμε άλλο ένα φύλο από πάνω. Αλείφουμε το δεύτερο φύλο με ελαιόλαδο. Κόβουμε τα τυριά ( παρμεζάνα, λογκάδι, μοτσαρέλα ή ανθότυρο και φέτα) είτε σε μικρά κομμάτια είτε σε κύβους Τοποθετούμε μέρος της γέμισης των τυριών πάνω στο φύλο. Βάζουμε ένα φύλο ακόμα από πάνω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε μέρος της γέμισης των τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, (Φύλο -γέμιση έως ότου να τελειώσει το μείγμα των τυριών, αλείφοντας πάντα τα φύλα που στρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Όταν τελειώσει το μείγμα των τυριών, σε ένα μπωλ βάζουμε το κατίκι Δομοκού, την κρέμα γάλακτος, το αυγό και χτυπάμε καλά με το σύρμα ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. προαιρετικά προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι, και ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο. Περιχύνουμε με το μείγμα του μπωλ, την τελευταία γέμιση των τυριών. Τοποθετούμε από πάνω ένα φύλο (Κλείνουμε την πίτα.) αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε ένα τελευταίο φύλο από πάνω. Γυρίζουμε όλα τα φύλα που προεξέχουν από το πυρέξ προς τα μέσα στριφτά κόβοντας ότι περισσεύει . Χαράζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι το τελευταίο φύλο και ραντίζουμε με λίγο γάλα. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα.
ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ Συνταγή από το I cook Greek
Υλικά
αρνάκι 700 γρ. ψαχνό χοιρινό
700 γρ. ψαχνό μοσχαράκι γάλακτος
700 γρ. ψαχνό κίτρινο τυρί (γραβιέρα, μετσοβόνε, κεφαλογραβιέρα ή ό,τι έχετε)
600 γρ. σκόρδο 4-5 σκελίδες, λιωμένες
κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
βούτυρο λιωμένο και λάδι 1/2 φλιτζάνι, αναμεμειγμένα
πατάτες 3 κομμένες σε ροδέλες
ντομάτες 2 κομμένες σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λαδόκολλα 1 διπλή
εφημερίδα 2 φύλλα
σπάγκος
Εκτέλεση
1. Κόβετε όλα τα κρέατα σε ισομεγέθεις φέτες. Κόβετε το τυρί σε φέτες. Ρίχνετε σε λεκάνη όλα τα κρέατα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και το μείγμα βουτύρου – λαδιού και ανακατεύετε.
2. Απλώνετε τη μια λαδόκολλα και βάζετε σε μια στρώση τα μισά κρεατικά. Στρώνετε φέτες τυριού και απλώνετε τις ροδέλες πατάτας και ντομάτας. Από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα κρεατικά και τυλίγετε με τη λαδόκολλα (σα ρολό ή πακέτο).
3. Τυλίγετε το ρολό ή το πακέτο με την εφημερίδα και δένετε με σπάγκο για να συγκρατηθούν τα υγρά του φαγητού. Βάζετε το πακέτο μέσα σε γάστρα ή ταψί και ψήνετε σε σιγανό φούρνο (120 – 130 °C) για 5 ώρες περίπου.
Για τη Σαρακοστή
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ Συνταγή από το site: Trikalinos Co
Υλικά
1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)
25 φέτες αυγοτάραχο Τρικαλινός
8 κ. σ. Ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού πράσο ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τα πράσα επί 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το αυγοτάραχο σε διάφανες ψιλούτσικες φέτες, αναμειγνύουμε με το χυμό λεμονιού και 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σουρώνουμε το σπαγγέτι, προσθέτουμε τα πράσα, αναμειγνύουμε, προσθέτουμε το αυγοτάραχο, αναμειγνύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και άφθονο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως
Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ. συνταγή της Βασιλικής Πιτσόλη
Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας ταραμάς κόκκινος
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 φλυτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
χυμός ενός λεμονιού
Για τη γαρνιτούρα
Φυλλαράκια μαϊντανού (προαιρετικά)
Ελιές
Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ με μια κουταλιά λάδι, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Αλέθουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο -λίγο το ψωμί, που έχουμε πρώτα μουσκέψει και στίψει καλά , και λίγο λίγο το λάδι αλέθοντας κάθε φορά ώσπου να τελειώσει το ψωμί και το λάδι.
Όταν η ταραμοσαλάτα μας γίνει, ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα την βγάζουμε από το μπλέντερ, ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού ( προαιρετικά)
Και η γλυκιά αμαρτία:
CHEESECAKE ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Υλικά για φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.
Για τη βάση:
350 γρμ. μπισκότα digestive τριμμένα σκόνη στο μούλτι
130 γρμ. βούτυρο, λιωμένο
1η επίστρωση
λίγη καραμέλα
3 κουτ. σ. καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
Για την κρέμα:
350 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
40 γρμ. γάλα καυτό
5 φύλλα ζελατίνα (8 γρμ.)
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¾ κουτ. γλ. κανέλα
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη:
150 γρμ. καρύδια κομμένα στη μέση, καβουρδισμένα ελαφρώς
350 γρμ. καραμέλα* (σπιτική)
200 γρμ. κράμπλ αμύγδαλου*
Για την καραμέλα*:
170 γρμ. ζάχαρη
25 ml νερό
140 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανίλια κάψουλα
1 πρέζα αλάτι
Κράμπλ αμύγδαλου:
60 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. ζάχαρη μαύρη
50 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρμ. αμυγδαλόσκονη
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση:
Καραμέλα:
1. Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία, και βράζουμε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. (Μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει).
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει) ρίχνουμε και την βανίλια.
4. Ανακατεύουμε καλά, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύοντας πολύ καλά. 6. Το αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κράμπλ:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, και τη ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια, και ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
3. Την τυλίγουμε σαλάμι με μεμβράνη, και την βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C.
4. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την παγωμένη ζύμη, πάνω σε μια σιλικόνη ψησίματος, ή λαδόκολλα, και το ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ελαφρύ ξανθό χρώμα.
5. Αφού κρυώσει καλά, το τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας, να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
(Αν δεν βρούμε αμυγδαλόσκονη, τρίβουμε στο μπλέντερ ασπρισμένα αμύγδαλα, μαζί με την ζάχαρη της συνταγής)
Βάση μπισκότου:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. βαθμούς.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
3. Τα αδειάζουμε σε μια φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ. και τα πατάμε καλά με ένα κουτάλι, ή ποτήρι να κάτσουν, φτιάχνοντας και ένα τοίχωμα στο τσέρκι 3 εκ. ύψος περίπου.
4. Ψήνουμε το μπισκότο για 4-5 λεπτά μόνο. Το αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Οι ωραίες γεύσεις, δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να τις απολαμβάνουμε μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σας ευχόμαστε καλή όρεξη και καλή απόλαυση, όποτε κι αν τις βάλετε στο τραπέζι σας!