Αυτό το φαγητό συνηθίζεται πολύ στην Κρήτη τους καλοκαιρινούς μήνες και τρώγεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες

1 μικρό κουτί τοματάκια (ή 4 τομάτες τριμμένες)

½ ποτήρι νερό

1 χρωματιστή πιπεριά ψιλοκομμένη

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

¾ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 ποτήρι τραχανά ξινό

2 ποτήρια νερό

200 γραμμάρια φέτα

Αλάτι, πιπέριMelitzanes

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και σοτάρουμε για 3’-4’.

Προσθέτουμε τους κύβους μελιτζάνας και σοτάρουμε για άλλα 3’-4’. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις τομάτες, το νερό, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20’-25’.

Προσθέτουμε τον τραχανά και τα δύο ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε έως ότου απορροφηθούν τα υγρά από το φαγητό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να ανακατεύουμε πολύ συχνά το φαγητό μας γιατί ο τραχανάς «κολλάει» πολύ εύκολα.

Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και την προσθέτουμε στο φαγητό. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2’-3’ και κλείνουμε τη φωτιά.

Το φαγητό σερβίρεται και ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.