Υλικά

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

50 γραμμάρια βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

500 γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια ή 2 κονσέρβες μανιτάρια (των 400 γραμ.)

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί

1 λίτρο νερό

1 κύβος ζωμός κοτόπουλου

1 μικρή κρέμα γάλακτος light

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μανιτάρια τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε στα δύο. Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια κονσέρβα απλά τα στραγγίζουμε από τα υγρά τους.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε για 5’. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε ζωηρά για να διαλυθεί καλά. Αμέσως μετά ρίχνουμε το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο κοτόπουλου, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.

Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30’.

Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ένα minipimer μέχρι να γίνει εντελώς λεία.

Ξαναβάζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή κι αν θέλουμε διακοσμούμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.