Μια τραγανή, πικάντικη κρεμμυδόπιτα που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει και το κυρίως πιάτο. Προσωπικά την ετοίμασα σαν πρώτο πιάτο σε ένα Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι. Έγινε ανάρπαστη!
Υλικά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
5 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
10 φέτες μπέικον
1 πακέτο σφολιάτα κουρού
1 αυγό
2 ½ φλιτζάνι τσαγιού σκοτύρι Ίου χοντροτριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα Ίου τριμμένη
Σουσάμι ή μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (περίπου 5’). Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10’-12’ μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν τα κρεμμύδια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βουτυρωμένο, ορθογώνιο pyrex απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτα και κλείνουμε καλά τις άκρες γύρω-γύρω.
Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή/και μαυροκούκι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο, φούρνο για 40’-45’ στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Προσοχή: μην βάλετε καθόλου αλάτι στην πίτα γιατί είναι ήδη αρκετά αλμυρό και πικάντικο το σκοτύρι.
Τα τελευταία 20 χρόνια η επικοινωνία στο χώρο της τεχνολογίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου. Aπό μικρό παιδί λάτρευα τη μαγειρική και συχνά με ρωτούν: «θα μου δώσεις τη συνταγή; ». Έτσι, αποφάσισα να μοιράζομαι συνταγές μου αλλά και οικογενειακές ιστορίες μέσα από το That’s Life αλλά και μέσα από την προσωπική μου σελίδα www.cookandfeel.gr.