Το κλασσικό μαμαδίστικο φαγητό ! Το αγαπάνε τα παιδιά αλλά σε βγάζει ασπροπρόσωπο και σ’ ένα μεσημεριανό Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο ολόκληρο (ή κομμένο σε 8 μερίδες)
1 κιλό μικρές στρογγυλές πατατούλες με τη φλούδα
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι (αν δεν έχετε φρέσκα χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας ξερά)
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο. Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τις πατάτες.
Βάζουμε τις πατάτες σε μία γάστρα (προσωπικά χρησιμοποιώ μία παραδοσιακή, κεραμική με καπάκι). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες του κοτόπουλου (ή το κοτόπουλο ολόκληρο). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε στο multi το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη ή το θυμάρι. Περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το φαγητό μας.
Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 90’-100’. Μετά, ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10’-15’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία το φαγητό μας και να ξεροψηθεί η πέτσα από το κοτόπουλο.
της Εβίνας Κ.