Παραδοσιακό και υπέροχο πιάτο που ταιριάζει απόλυτα σ’ ένα Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι. Όσο μαγειρεύεται ο κόκορας, τα αρώματα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του μπαχαριού συνδυασμένα με το κόκκινο κρασί, σε «μεθούν» και σου ανοίγουν την όρεξη.

Υλικά

1 μεγάλος κόκορας (κομμένος σε 8 μερίδες)

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

500 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη

70 γραμμάρια πελτές τομάτας

Αλάτι, πιπέρι

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

5 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

500 γραμμάρια χυλοπιτάκι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)

Εκτέλεση

Σε  μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2’-3’. Βάζουμε και τα κομμάτια του κόκορα και τον ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές για 8’-10’.

Προσθέτουμε το κρασί, την τομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 90’-120’ μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και να «δέσει» η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ βράζουμε το χυλοπιτάκι για 6’-7’ (αν χρησιμοποιήσουμε άλλο ζυμαρικό, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά βούτυρο.

Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί.