Παραδοσιακό και υπέροχο πιάτο που ταιριάζει απόλυτα σ’ ένα Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι. Όσο μαγειρεύεται ο κόκορας, τα αρώματα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του μπαχαριού συνδυασμένα με το κόκκινο κρασί, σε «μεθούν» και σου ανοίγουν την όρεξη.
Υλικά
1 μεγάλος κόκορας (κομμένος σε 8 μερίδες)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
500 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη
70 γραμμάρια πελτές τομάτας
Αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
500 γραμμάρια χυλοπιτάκι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2’-3’. Βάζουμε και τα κομμάτια του κόκορα και τον ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές για 8’-10’.
Προσθέτουμε το κρασί, την τομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 90’-120’ μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και να «δέσει» η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ βράζουμε το χυλοπιτάκι για 6’-7’ (αν χρησιμοποιήσουμε άλλο ζυμαρικό, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά βούτυρο.
Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί.
Τα τελευταία 20 χρόνια η επικοινωνία στο χώρο της τεχνολογίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου. Aπό μικρό παιδί λάτρευα τη μαγειρική και συχνά με ρωτούν: «θα μου δώσεις τη συνταγή; ». Έτσι, αποφάσισα να μοιράζομαι συνταγές μου αλλά και οικογενειακές ιστορίες μέσα από το That’s Life αλλά και μέσα από την προσωπική μου σελίδα www.cookandfeel.gr.