Οι σούπες είναι καλοδεχούμενες τώρα που οι μέρες μας είναι αρκετά κρύες και μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο πιάτο σε ένα γεύμα ή να σερβιριστούν μόνες τους για ένα ελαφρύ βραδινό. Οι βελουτέ σούπες δε, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να «κρύψεις» κάτι μέσα που τα παιδιά σου δεν ξετρελαίνονται να τρώνε (π.χ. εδώ έβαλα λίγες φακές).
Υλικά (για 4 άτομα)
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο
1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο του μέρος)
3 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε φέτες
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικά)
1 κουταλιά σούπας φακή (προαιρετικά)
1 λίτρο νερό
Αλάτι
Μπούκοβο
Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε για 2’-3’ το πράσο, τα καρότα, τις πατάτες και τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη φωτιά στο μέτριο κι αφήνουμε για 5’.
Προσθέτουμε, το νερό, τον κύβο (αν τον χρησιμοποιήσουμε) αλάτι και μπούκοβο.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20’. Ρίχνουμε τη φακή κι αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15’.
Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ένα minipimer μέχρι να γίνει εντελώς λεία.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή κι αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά κρουτόν ή συνοδεύουμε με κρίθινα παξιμάδια.
Τα τελευταία 20 χρόνια η επικοινωνία στο χώρο της τεχνολογίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου. Aπό μικρό παιδί λάτρευα τη μαγειρική και συχνά με ρωτούν: «θα μου δώσεις τη συνταγή; ». Έτσι, αποφάσισα να μοιράζομαι συνταγές μου αλλά και οικογενειακές ιστορίες μέσα από το That’s Life αλλά και μέσα από την προσωπική μου σελίδα www.cookandfeel.gr.