Δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε ώρες για να ετοιμάσουμε σπιτικό ψωμί. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε εύκολα για να συνοδέψουμε τα πιάτα στο καθημερινό μας τραπέζι. Αυτή τη συνταγή, μου την είχε δώσει μια μέρα η γυναίκα ενός συναδέλφου όταν μας κάλεσαν για δείπνο και ξετρελάθηκα με το αφράτο και ζεστό ψωμί της.
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml ζεστό νερό-περίπου (προσοχή όχι καυτό ή βραστό γιατί δεν θα φουσκώσει)
½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
½ φακελάκι ξηρή μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι που να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Βάζουμε το ζυμάρι στο σκεύος που θα το ψήσουμε (εγώ το έψησα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ που είχα πρώτα λαδώσει καλά) και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45’ να φουσκώσει.
Το ψήνουμε, σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο, για 45’-50’. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες.
Αν θέλετε, μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες και να βάλετε το ζυμάρι σε ένα μέτριο, στρογγυλό ταψί. Θα βγει έτσι ένα μεγάλο καρβέλι (σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται λίγο παραπάνω ψήσιμο).
Τα τελευταία 20 χρόνια η επικοινωνία στο χώρο της τεχνολογίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου. Aπό μικρό παιδί λάτρευα τη μαγειρική και συχνά με ρωτούν: «θα μου δώσεις τη συνταγή; ». Έτσι, αποφάσισα να μοιράζομαι συνταγές μου αλλά και οικογενειακές ιστορίες μέσα από το That’s Life αλλά και μέσα από την προσωπική μου σελίδα www.cookandfeel.gr.