Στη χώρα μας δεν έχουμε παράδοση παραγωγής μοσχαρίσιου – βοδινού κρέατος και για αυτόν κυρίως το λόγο δεν γνωρίζουμε να το μαγειρέψουμε σωστά. Εκτός απο τα παραδοσιακά μαγειρευτά κατσαρόλας, όπου έτσι και αλλιώς το πολύωρο ψήσιμο είναι προαπαιτούμενο, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε μάθει να παρασκευαζουμε και να τρώμε σωστά ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος.
Το πρόβλημα ξεκινάει απο το χασάπη μας. Το μοσχαρίσιο κρέας πρέπει να σητέψει απο 15 εώς 20 ημέρες. Στο χασάπικο φτάνει 3-5 ημέρες μετά τη σφαγή και εμείς το περνούμε το πολύ μια με τρεις μέρες αργότερα. Eφόσον το αγοράσουμε, και φυσικά δεν το μαρινάρουμε καθόλου, το αποτελειώνουμε, ψήνοντας το υπερβολικά πολύ.
Η λύση:
1) Προσπαθούμε, μετά απο συνεννόηση με το χασάπη μας, να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο σητεμενο κρέας.
2) Μαρινάρουμε το κρέας μας. Μια καλή μαρινάδα θα ήταν σπορέλαιο, μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας με διαρκεία εώς τρεις μέρες . (Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο).
3) Και τώρα ο πολύπαθος βαθμός ψησίματος. Είναι κατανοητή η δυσκολία του ανθρώπου που έχει συνηθίσει να τα τρώει όλα καλοψημένα, να γευτεί μια όμορφη και ζουμερή (medium-rare) κόντρα μοσχαρίσια μπριζόλα. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά πιστέψτε με η γευστική εμπειρία είναι ανεκτίμητη. Για αυτό ξεκινήστε με ένα (medium-well) μπριζολάκι και σταδιακά κατεβείτε στο επίπεδο ψησίματος της αρεσκείας σας.
Αν δεν μπορείτε, σας παρακαλώ…επιλέξτε χοιρινό!
Κωνσταντίνος Παπασταμάτης
Chef