Mια συνταγή με το όσπριο του καλοκαιριού, τη φάβα, που μας φέρνει η Greek Bees:
Υλικά
2 φλ.τσ. Βιολογική Φάβα από Λαθούρι
1 χταπόδι 500-600 γρ. (ή και μεγαλύτερο, αν θέλετε)
4 κρεμμύδια
1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
5-6 σκ. σκόρδο
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ξεπλένουμε τη φάβα και την βάζουμε σε κατσαρόλα με 6 φλ.τσ. κρύο νερό και ένα καθαρισμένο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση. Αφαιρούμε τον αφρό που θα βγάλει μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, ειδικά όταν αρχίσει να πήζει, γιατί κινδυνεύει να κολλήσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.
Όταν χυλώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις μισοκρυώσει τη βάζουμε στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και την πολτοποιούμε, ώστε να γίνει μια αφράτη κρέμα. Στο μεταξύ, πλένουμε το χταπόδι, το χωρίζουμε σε τρία- τέσσερα μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα (ανάλογη με το μέγεθός του). Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, μέχρι να μαλακώσει όσο θέλουμε (θ’ αφήσει τα δικά του υγρά). Τότε το βγάζουμε από το ζουμί του και το σοτάρουμε για 3′-4′ σε λίγο ελαιόλαδο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε ομοιόμορφες φέτες, τα σκόρδα κομμένα στη μέση, τη σταφίδα, το μπαχάρι και τη δάφνη σπασμένη. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι. Αφήνουμε 2′-3′ να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι. Αφαιρούμε από το μείγμα το μπαχάρι και τη δάφνη.
Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα. Στο κέντρο βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους και από πάνω το χταπόδι, κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.