Πριν από μερικά χρόνια, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος με είχε ζαλίσει με το “clafoutis”. Και «τι ωραίο γλυκό» και «τι εύκολο γλυκό», «το κάνεις με υλικά που έχεις πάντα σπίτι σου», κλπ, κλπ. Το έψαξα λοιπόν το θέμα. Το clafoutis είναι ένα γαλλικό γλυκάκι που γίνεται με φρέσκα φρούτα και μία ελαφριά ζύμη, κάτι σαν τάρτα αλλά καμία σχέση! Μετά από άπειρες συνταγές και παραλλαγές που βρήκα, έχω καταλήξει στα παρακάτω υλικά και δοσολογίες που εμάς μας άρεσαν καλύτερα.
Υλικά
300 γραμμάρια φρέσκα μύρτιλα
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3 αυγά
100 ml γάλα φρέσκο
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Βουτυρώνουμε μια μικρή ταρτιέρα κι απλώνουμε μέσα τα μύρτιλα.
Χτυπάμε όλα τα άλλα υλικά μαζί, στο μπλέντερ ή στο μίξερ και περιχύνουμε με τη ζύμη (η ζύμη είναι αρκετά ρευστή) τα φρούτα.
Ψήνουμε για 30’-40’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στη μεσαία σχάρα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Tips
- Είναι καλύτερο να σερβίρεται ζεστό.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φρούτο θέλουμε (μύρτιλα, βατόμουρα, αχλάδια, βερύκοκα, δαμάσκηνα, κλπ).
Της Εβίνας Κ.