“Comfort foods” είναι οι τροφές της ανακούφισης και της παρηγοριάς γιατί συνοδεύονται από όμορφες αναμνήσεις, είναι αγαπημένες γεύσεις και καταπραΰνουν στομάχι και ψυχή. Συνήθως τα comfort foods είναι πλούσια σε ζάχαρη ή αλάτι και λιπαρά. Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που μπορούν να μας παρηγορούν δίχως να κάνουν τη ζυγαριά να κλαίει!
Ιδού τα “άφοβα” comfort foods:
Ρόφημα ζεστού κακάο
Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες που μας οδηγεί στην αναζήτηση λιπαρών τροφών). Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell υποστηρίζει πως το κακάο συγκεντρώνει 5 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το μαύρο τσάι. Επιπρόσθετα το ρόφημα σοκολάτας αποτελεί την ιδανική τροφή για την αποκατάσταση των μυών μετά από σκληρή προπόνηση χάρη στο συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιέχει. Αν προσθέσετε και λίγη κανέλα στο κακάο τότε θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Σούπα με noodles και κοτόπουλο
Η συγκεκριμένη κινέζικη σούπα αποτελεί ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, βιταμινών και φυτικών ινών που είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο μεταβολισμός σας. Επίσης, έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η κατανάλωση σούπας πριν το κυρίως γεύμα μειώνει κατά 20% την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων καθώς ο ζωμός γεμίζει το στομάχι και κατά συνέπεια αισθανόμαστε ήδη αρκετά χορτασμένοι πριν καταναλώσουμε το επόμενο γεύμα. Γενικά, οι σούπες βοηθούν στην αργή και ευσυνείδητη κατανάλωση τροφής που αποτελεί την ιδανική συνθήκη για την πέψη και το μεταβολισμό.
Καφές
Άλλο ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση καφέ μετά από ένα γεύμα μειώνει την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα και κατά συνέπεια κρατά σε ισορροπία την ινσουλίνη η οποία όταν διακυμαίνεται έντονα προκαλεί αύξηση βάρους. Τέλος, και ο καφές σε μικρές δόσεις πριν από μία προπόνηση αυξάνει την απόδοση και τη μετέπειτα αποκατάσταση των μυών.
Κολοκυθόπιτα
Ως πίτα δεν είναι και τόσο αθώα από άποψη θερμίδων αλλά η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και β-καροτίνη που καταπολέμα το οξειδωτικό στρες και το πρήξιμο που συνδέεται με την αποθήκευση λίπους.
Κόκκινο κρασί
Είναι γνωστό πως το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Ταυτόχρονα, έρευνα του Πανεπιστημίου Ulm της Γερμανίας απέδειξε πως η ρεσβερατρόλη, βασικό συστατικό των σταφυλιών που παράγουν κόκκινες ποικιλίες, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αναστέλλει την παραγωγή των λιποκυττάρων ενώ επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011, απέδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να μην πάρουν κιλά σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν ούτε σταγόνα.
Πουρές γλυκοπατάτας
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε καροτενοειδή που συμβάλλουν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα, που συνεπάγεται λιγότερους πόντους στη μέση. Η γλυκοπατάτα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία της πέψης και κρατούν σε έλεγχο την πείνα.
Τσίλι κον κάρνε
Σκεφτείτε ένα συνδυασμό φυτικών ινών από τη ντομάτα και πρωτεΐνης από τα φασόλια και το μοσχάρι που προκαλούν κορεσμό και προλαμβάνουν την αυξημένη κατανάλωση τροφής. Παράλληλα η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές καταπολεμά τη συσσώρευση του λίπους. Γενικά, η κατανάλωση καυτερών τροφών μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 50 θερμίδες που μεταφράζεται σε 5 κιλά μείον το χρόνο!
Παρηγορητικό το άρθρο για τη διατροφή μας 😉
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!