Η πλειοψηφία επιλέγει για πρωινό συγκεκριμένες τροφές, όπως τα δημητριακά, ο καφές ή ο χυμός πορτοκαλιού. Όμως συχνά οι επιλογές που γίνονται δεν είναι οι κατάλληλες για να ξεκινήσει το άτομο σωστά τη μέρα του, καθώς μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό αντί να του δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι είναι ενήμεροι ότι κάποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται με άδειο στομάχι. Δες τη λίστα που ακολουθεί και μάθε τι δεν πρέπει να καταναλώνεις, προκειμένου να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου και ποιες τροφές σου κάνουν πράγματι καλό.
Ποτέ με άδειο στομάχι
1. Γλυκά
Τα γλυκά αυξάνουν την ινσουλίνη στον οργανισμό, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα όταν το πάγκρεας έχει μόλις “ξυπνήσει”.
2. Τάρτες και σφολιάτες
Η ζύμη “ενοχλεί” το άδειο στομάχι, δυσκολεύοντας την πέψη.
3. Γιαούρτι και συναφή γαλακτοκομικά
Το άδειο στομάχι “πολεμάει” το γιαούρτι, καταστρέφοντας το λακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει τίποτα στον οργανισμό.
4. Αχλάδια
Οι ακατέργαστες ίνες που υπάρχουν στα αχλάδια μπορεί να βλάψουν τις βλεννώδεις μεμβράνες του στομάχου.
5. Ντομάτες
Οι ντομάτες διαθέτουν ταννικό οξύ, γεγονός που επηρεάζει την οξύτητα του άδειου στομάχου,
6. Πράσινα λαχανικά και αγγούρια
Τα ωμά πράσινα λαχανικά το πρωί μπορεί να δημιουργήσουν καούρες στο στομάχι και φούσκωμα.
7. Μπανάνες
Η κατανάλωση μπανάνας το πρωί μπορεί να αυξήσει υπερβολικά το μαγνήσιο στον οργανισμό, επιβαρύνοντας την καρδιά.
8. Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά επηρεάζουν την γαστρική βλέννα του άδειου στομάχου, προκαλώντας προβλήματα.
9. Ανθρακούχα αναψυκτικά
Το ανθρακικό περιορίζει τη ροή του αίματος στο στομάχι.
10. Εσπεριδοειδή
Η οξύτητα φρούτων όπως το πορτοκάλι, μπορεί να προκαλέσει μικρά σοκ στο άδειο στομάχι πριν την απόλυτη ενεργοποίηση του οργανισμού.
Ξεκίνησε τη μέρα σου καλύτερα με Δημητριακά, Αυγά, Ψωμί ολικής άλεσης, Ξηροί καρποί και Μέλι που θα σου δώσουν ενέργεια, ώστε να ξεκινήσεις όπως πρέπει τη μέρα σου.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.