Τις προάλλες διαβάσαμε ένα reddit post, στο οποίο χρήστες μοιράζονταν μία κοινή εμπειρία που έχουν μετά την κατάποση καφέ: αποκτούν όχι μόνο την επαγρύπνηση και την ενέργεια που δίνει ο καφές αλλά και μία ασυνήθιστη αναίτια στεναχώρια. Την ανησυχία αυτή έχουμε ξανά ακούσει και εκτός της σφαίρας του διαδικτύου, από κανονικούς ανθρώπους. Στην αρχή δίνει ένα ‘boost’ και σε διάθεση και σε ενέργεια, όταν όμως αρχίσει και εξασθενεί η δράση της καφεΐνης, το άτομο μένει με μία γενική αίσθηση στεναχώριας. Όχι απαραίτητα με αγχωτικές ή καταθλιπτικές σκέψεις αλλά με πεσμένη διάθεση.
Εάν και δεν υπάρχει έρευνα που να στηρίζει την άμεση σχέση της καφεΐνης και της κατάθλιψης, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως κάποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα στον καφέ (και το τσάι). Η καφεΐνη διεγείρει τις αισθήσεις του ατόμου που την καταναλώνει, όμως μετά από κάποια ώρα αρχίζει και εξασθενεί η δράση της. Τότε, επειδή η αλλαγή στην διάθεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θα βίωνε κανείς χωρίς να πιει καθόλου καφέ, αντίστοιχα είναι μεγαλύτερη και η πτώση στην διάθεση. Λόγω της απότομης και τεχνητής αυτής αλλαγής, το αίσθημα της κατάθλιψης γίνεται πιο έντονα αντιληπτό. Κάποιοι μάλιστα, το έχουν συγκρίνει (σε μικρότερο βαθμό, φυσικά) με την αίσθηση που έχει κανείς την επόμενη μέρα όταν έχει κάνει MDMA.
Επίσης, ένας από τους κύριους λόγους που πίνουμε καφέ, είναι για να είμαστε πιο «ξύπνιοι». Ακόμη και εάν ο καφές καταφέρνει να μας κρατήσει ξύπνιους όταν το επιθυμούμε, μπορεί να βλάψει την ποιότητα του ύπνου μας. Και κακός ύπνος, προκαλεί κακή διάθεση και κατάθλιψη. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης καφέ, τον οποίον πρέπει να σπάσουμε σταδιακά.
Η λύση δεν είναι να κόψουμε τον καφέ «μαχαίρι». Ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει να λαμβάνει ποσότητες καφεΐνης κάθε ημέρα και η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, υπνηλία και κούραση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσουμε σταδιακά τις δόσεις καφεΐνης που λαμβάνουμε. Εάν όμως ο καφές αποτελεί μία ευχάριστη συνήθειά μας, καλό είναι τότε απλώς να αλλάξουμε σε ντεκαφεϊνέ.