Για τους περισσότερους γονείς, κάθε πρωί είναι ένας αγώνας δρόμου! Να ξυπνήσουν, να ετοιμαστούν, να φάνε πρωινό, να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και εκείνοι στη δουλειά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ο χρόνος να μην είναι αρκετός, με αποτέλεσμα να «θυσιάζεται» η κατανάλωση του πρωινού. Δε θα ΄’πρεπε όμως!
*Γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου
Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των παιδιών – Δεν πρέπει να παραλείπεται
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή πανεπιστημιακή μελέτη (στην οποία συμμετέχει και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και αφορά στην κατανάλωση πρωινού από εφήβους και στις διατροφικές επιλογές τους, οι έφηβοι της Νότιας Ευρώπης δεν καταναλώνουν πρωινό σε ποσοστό 31%, δηλαδή 1 στους 3! Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος από σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης γονέων και παιδιών, σχετικά με την ευεργετική επίδραση της κατανάλωση πρωινού στην υγεία και στη φυσιολογική ανάπτυξη. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν, επίσης, πως οι έφηβοι που καταναλώνουν πρωινό είναι κυρίως εκείνοι που δέχονται κάποια παρότρυνση από τους γονείς τους ή εκείνοι που το καταναλώνουν μαζί τους.
Με άλλα λόγια, το θέμα του πρωινού είναι ένα σημείο στο οποίο οι γονείς πρέπει να εστιάσουν, τόσο για εκείνους, όσο και για τα παιδιά.
Η κατανάλωση πρωινού είναι ένας από τους παράγοντες που ορίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, με τα αποτελέσματα ενός μεγάλου αριθμού μελετών να πιστοποιούν ότι μεταξύ άλλων, η κατανάλωση πρωινού καθορίζει σε ένα σημαντικό βαθμό τη συνολική θερμιδική πρόσληψη της ημέρας, την καλύτερη μεταβολική λειτουργία, την καλύτερη νοητική λειτουργία και την επαρκή θρέψη.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη που αναφέρεται παραπάνω, οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση πρωινού με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των εφήβων, όπως επίσης και με την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Αναλυτικά, οι έφηβοι που κατανάλωναν πρωινό εμφάνιζαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και είχαν χαμηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Επίσης, είχαν έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη διατροφική ποιότητα, την ποικιλία τροφίμων και την ισορροπία και συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων.
Αφιερώνετε πάντα χρόνο για το πρωινό
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δημιουργούμε τον απαιτούμενο χρόνο για την κατανάλωση του πρωινού γεύματος. Οι κατάλληλες πρώτες ύλες είναι αυτές που θα προσδώσουν την αξία στο πολύτιμο αυτό γεύμα: ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης για τις φυτικές τους ίνες, ταχίνι για τα ευεργετικά λιπαρά του, τη φυτική πρωτεΐνη και την ποικιλία μικροστοιχείων και αντιοξειδωτικών που περιέχει. Επίσης, φρούτα, νερό, γάλα ή ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως κεφίρ ή αριάνι, μπορούν να συμπληρώσουν ιδανικά ένα πρωινό. Παράλληλα, η ευρηματικότητα θα κάνει το πρωινό γεύμα πιο ενδιαφέρον τόσο για τα παιδιά, όσο και για εσάς. Αντί για το κλασικό τοστ, φτιάξτε ένα σάντουιτς με ταχίνι με κακάο – θα το λατρέψετε! Και μην ξεχνάτε να αποφεύγετε τα έτοιμα πρωινά γεύματα, όπως κρουασάν βουτύρου και σφολιάτες.
Τέλος, εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, είναι να γνωρίσουν και να αντιληφθούν τα παιδιά τα οφέλη του πρωινού – τόσο για την υγεία και την ευεξία τους, όσο και για τη βελτίωση της απόδοσής τους στο σχολείο. Το πρωϊνό, εκτός από μία υγιεινή συνήθεια, ίσως αποτελέσει και μία αφορμή για να βρίσκεται όλη η οικογένεια μαζί μέσα στην ημέρα.