Τον προηγούμενο χρόνο, μία καλή μου φίλη και άριστος γνώστης της καλής διατροφής μου πρότεινε το site Cronometer, το οποίο είναι μια πλατφόρμα στην οποία εισάγεις τα στοιχεία του μεταβολισμού σου και τις τροφές που καταναλώνεις και σε βοηθάει να υπολογίσεις με μεγάλη ακρίβεια πόσες θερμίδες μπορείς να καταναλώσεις την συγκεκριμένη ημέρα με βάση τον στόχο σου.
Αν και γενικά είμαι διστακτική σε DIY λύσεις από το ίντερνετ, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι η πλατφόρμα σε βοηθούσε επίσης να υπολογίσεις πόσο τοις εκατό τροφές από κάθε διατροφική ομάδα, βιταμίνες, λιπαρά, αμινοξέα κλπ έχεις καταναλώσει, εργαλείο που σε βοηθάει εκτός από το βάρος σου, να προσέξεις και την υγεία σου. Παρ’όλα αυτά, ως ένα άτομο που σχεδόν ποτέ δεν προσέχει τι τρώει και παραλείπει συχνά πολλές διατροφικές ομάδες από τα γεύματα μου και ακόμη «παλεύω» με αυτά τα 5 κιλάκια από την καραντίνα, η πλατφόρμα αυτή, μου τράβηξε την προσοχή.
Η ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ CRONOMETER ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ – ΑΞΙΖΕΙ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ;
Ακόμη, η πλατφόρμα, (η οποία διαθέτει και εφαρμογή, την οποία όμως μπορεί κανείς να κατεβάσει επί πληρωμής ενός μικρού αντιτίμου σε αντίθεση με την www έκδοση η οποία και είναι δωρεάν), σου επιτρέπει να σημειώσεις με μεγάλη ακρίβεια το πώς παίρνεις και καις θερμίδες ,καθώς μπορείς επίσης, να καταγράψεις την άσκηση που έκανες εκείνη την ημέρα (μπορείς να σημειώσεις ακόμη και «walking the dog» και τις λεπτομέρειες ώστε να υπολογίσει τις θερμίδες που κατανάλωσες), κάνοντας ως αποτέλεσμα μία πολύ ρεαλιστική καταγραφή. Επιπλέον, μπορείς να καταγράψεις στην λίστα σου το αλκοόλ, τον καφέ ακόμη και τα φάρμακα που κατανάλωσες για μία ακριβέστατη καταγραφή!
Η πλατφόρμα αυτή είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό ήδη στα 10 χρόνια λειτουργίας της και έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να ελέγξει τη διατροφή του, σύμφωνα με τα σχόλια χρηστών στο μπλογκ της σελίδας και σε διάφορα φόρουμ συζήτησης. Στην χώρα μας, φέτος, έχει αρχίσει να διαδίδεται αν και η πλατφόρμα λειτουργεί μόνο στην αγγλική γλώσσα και είναι κυρίως προσαρμοσμένη στα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά. Βέβαια, είναι εύκολη σε χρήση, καθώς ακόμη και ένας χρηστής που δεν τρώει συσκευασμένα φαγητά αλλά κυρίως μαγειρευτά και μεσογειακά φαγητά, μπορεί να βάλει στο περίπου τα υλικά και τις παρασκευές και πάλι να υπολογίσει ακόμη και στο περίπου την ημερήσια διατροφική του αξία. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να θέσει ως διατροφικό του στόχο όχι μόνο την απώλεια κιλών, αλλά και την διατήρηση τους, ακόμη και την αύξηση του βάρους του!
Φυσικά, εάν κάποιος έχει θέμα με την διατροφή του ή και κάποια πάθηση που απαιτεί την βοήθεια ειδικού, είναι σημαντικό να μην εξαρτηθεί 100% από το Cronometer και να καταφύγει στην επίσκεψη εγκεκριμένου διατροφολόγου ή σχετικού ειδικού, όπως μάλιστα αναφέρεται και στην ίδια την πλατφόρμα. Πρόκειται, όμως, για μία ωραία πρωτοβουλία και ιδέα στον κόσμο του ίντερνετ και φαίνεται πολύ πιο ασφαλής από αμφιλεγόμενες δίαιτες που κυκλοφορούν εκεί έξω και ενδέχεται να μην προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μα ακόμη και να βλάψουν τον χρήστη. Όσο για εμένα, μπορώ με σιγουριά να πω πως τώρα με την χρήση της πλατφόρμας υπάρχει και κάποιος άλλος -εκτός από τον μπαμπά μου- να μου υπενθυμίζει να τρώω καθημερινά τα φρούτα και λαχανικά μου.
Για περισσότερες πληροφορίες : https://cronometer.com/blog/about/