Το σημαντικό στην διατροφή, είναι να τρώτε τα γεύματα σου σωστά χωρίς επιπλέον συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να χάνετε τα οφέλη των υγιεινών τροφών που παίρνετε και εν ολίγοις να μην γίνεται σωστά η διαδικασία που τηρείτε.
Η κ. Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία, μας εξηγεί ποιες τροφές πιθανόν και να τρώμε τελείως λάθος. Αν κάνετε λοιπόν τα παρακάτω, ήρθε η ώρα να τα σταματήσετε.
Το λάθος: Ρίχνετε γάλα στο μαύρο τσάϊ
Άν σας αρέσει το τσάι καλό είναι να το πίνετε σκέτο, χωρίς γάλα, για να αποκομισετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ η προσθήκη των γαλάκτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα καρδιαγγειακά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από μία κούπα τσαγιού. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να ενωθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, κάτι που κάνει τα ευεργετικά συστατικά πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.
Το λάθος: Βράζετε ή τηγανίζετε το μπρόκολο
Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να έχετε καλή υγεία αντισταθείτε στον πειρασμό να βράσετε ή να τηγανίσετε το μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και κάποιων αντικαρκινικών ενώσεων και κινεζική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι για να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητες η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.
Το λάθος: Ρίχνετε το σκόρδο άκοπο
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η αλισίνη είναι μία θειούχα ένωση η οποία έχει αντικαρκινικες ιδιότητες και βρίσκεται στο σκόρδο και ωφελείται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να ψιλοκόβετε ή να λιώνετε το σκόρδο και να το αφήνετε για 5 – 10 λεπτά πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα ή σε κάποιο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου.
Το λάθος: Τρώτε την κινόα χωρίς προετοιμασία
Τα ωμά και ακατέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζεται φυτικά οξέα (phytates), τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση σιδήρου κυρίως αλλά και άλλων βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Αυτού του τύπου τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να βυθίζονται σε νερό όλη τη νύχτα για απελευθερώσουν τα φυτικά οξέα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για ημιεξευγενισμένα ή αναποφλοίωτα είδη, όπως το κριθάρι ή η βρώμη. Εκτός από το ότι θα λάβετε τη μέγιστη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, η διαδικασία εμποτισμού επίσης σημαίνει λιγότερη δουλειά για το πεπτικό σας σύστημα.
Το λάθος: Αφαιρείτε το νερό από το γιαούρτι
Πολλές φορές το νερό που έχει συσσωρευτεί στο κεσεδάκι του γιαουρτιού το ρίχνετε στον νεροχύτη επειδή το θεωρείται ακατάλληλο ή απλως δεν σας αρέσει; Αυτό είναι ορός γάλακτος , δηλαδή το «νερό» του γάλακτος που διαρρέει στον κεσέ και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, μαζί με μέταλλα όπως ασβέστιο και φώσφορο. Σπανιότερα θα το δείτε αυτό να συμβαίνει στα στραγγιστά γιαούρτια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και έχουν πολύ πυκνή δομή, ενώ είναι πολύ πιο έντονο στα «παραδοσιακά» που φτιάχνονται μόνο με νωπό γάλα και όχι με την προσθήκη άλλων υλικών (π.χ. πρωτεΐνες) που εξασφαλίζουν σφιχτή δομή. Αντί λοιπόν να το πετάτε ανακατεύετε το γιαούρτι σας προτού το φάτε ώστε να διατηρούν όλα τα οφέλη για την υγεία σας. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν μαγειρέψετε το γιαούρτι (π.χ. αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με αυτό) δεν πρόκειται να πάρετε τα προβιοτικά οφέλη του γιαουρτιού γιατί δεν αντέχουν στη θερμοκρασία και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ωστόσο, δεν καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του: θα εξακολουθήσετε να παίρνετε την πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που σας παρέχει ένα κεσεδάκι.
Την κ. Δέσποινα Μαρσέλου μπορείτε να την διαβάσετε και στο προσωπικό της site!