Το άγχος – όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε – δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία. Στο κάτω κάτω, μια ζωή την έχουμε και πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα μοναδικά Εντάξει, δεν λέμε ότι είναι και το πιο εύκολο πράγμα το να μην αγχωνόμαστε αλλά να υπάρχει ένα μέτρο.
Οι παράγοντες που μπορεί να μας στρεσάρουν είναι διάφοροι όπως οι επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις ή ακόμα και το γεγονός ότι μπορεί να βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο στην ζωή μας.
Πως θα καταλάβεις ότι το στρες έχει αρχίσει να εισβάλει στην ζωή σου;
Κάποια από τα γενικά συμπτώματα, σωματικά και ψυχικά, που βιώνει κάποιος που νιώθει στρες, πάντα βάση των λεγομένων των ιατρών είναι:
• Πόνος στο στήθος
• Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
• Βάρος στο στομάχι
• Ναυτία
• Κακή διάθεση
• Ευερεθιστότητα
• Ανήσυχες σκέψεις
Και τώρα ήρθε η ώρα που σηκώνουμε τα μανίκια και αναλαμβάνουμε δράση. Πως μπορούμε λοιπόν, να απαλλαγούμε ή να περιορίσουμε το στρες;
1. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους
2. Φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας με όλες τις υποχρεώσεις μας ώστε να μην χάνουμε τον έλεγχο του χρόνου μας, κάτι που θα μας πιέσει.
3. Προσπαθούμε να εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα ή μέρη που μας χαλαρώνουν.
4. Η σωματική άσκηση βοηθάει ιδιαίτερα
5. Η σωστή διατροφή επίσης βοηθάει. Όχι στερήσεις αλλά ούτε και υπερβολές. Ισορροπημένη διατροφή.
6. Χρειαζόμαστε ώρες πραγματικής ξεκούρασης.
7. Προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα.
8. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα τα καλά που έχουμε.
Σίγουρα ο καθένας μας έχει τον δικό του προσωπικό Γολγοθά οπότε θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα καλά έχουμε ακόμα και για τις πιο μικρές στιγμές μας!
Θα υπάρξουν και οι μέρες που θα νιώθουμε κάπως περίεργα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς ή το γιατρό μας που θα κάνει μια σωστή διάγνωση της κατάστασης μας και θα μας καθοδηγήσει για το πώς να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μπορεί να μας συμβαίνει.