Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας σε πολλές χριστιανικές παραδόσεις, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι απέχουν από ορισμένα τρόφιμα ή εγκαταλείπουν συγκεκριμένες τέρψεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε αυτή την περίοδο, καθώς ορισμένα νηστίσιμα φαγητά μπορεί να είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε με τα νηστίσιμα φαγητά:
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Πολλά προσυσκευασμένα νηστίσιμα τρόφιμα, όπως sticks ψαριού ή υποκατάστατα ψαριού για χορτοφάγους, μπορούν να υποστούν μεγάλη επεξεργασία και να είναι πλούσια σε αλάτι ή άλλα πρόσθετα. Φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες και να επιλέξετε είδη με ελάχιστα συστατικά και χαμηλό νάτριο.
Τροφές με πολλά λιπαρά
Πολλά παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά, όπως τα τηγανητά ψάρια ή οι κρεμώδεις σούπες, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Προτιμήστε ψητά ή ψάρια στο φούρνο και επιλέξτε σούπες που παρασκευάζονται με άπαχες πρωτεΐνες και λαχανικά.
Επιδόρπια με ζάχαρη
Πολλοί εγκαταλείπουν τα γλυκά για τη Σαρακοστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αντικαταστήσετε με γλυκά με ζάχαρη που παρασκευάζονται με εκλεπτυσμένο αλεύρι και άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε πιο υγιεινές επιλογές όπως φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σπιτική γκρανόλα.
Υπερκατανάλωση
Μπορεί να είναι εύκολο να υπερκαταναλώσετε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ειδικά όταν απέχετε από ορισμένα τρόφιμα. Να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων και να ακούτε τα σημάδια της πείνας του σώματός σας. Να θυμάστε ότι ο στόχος της νηστείας είναι να καλλιεργήσετε τον αυτοέλεγχο και την επίγνωση, όχι να λιμοκτονήσετε.
Δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά
Εάν κόβετε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Ενσωματώστε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες στη διατροφή σας και σκεφτείτε να πάρετε μια πολυβιταμίνη για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Προσοχή στα θαλασσινά
Αυτή η περίοδος είναι η χαρά του ψαρά και όλοι μας θα φάμε διάφορα θαλασσινά. Καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, ψάρια κτλ. θέλουν προσοχή όταν πάμε να τα αγοράσουμε.
Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
- Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Κατεψυγμένα σαρακοστιανά εδέσματα
Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Αλλεργίες ή θέματα υγείας
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή και να αποφεύγεται λόγω της οξύτητάς του. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Με λίγα λόγια, τα νηστίσιμα φαγητά μπορεί να είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό μέρος της εποχής, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε. Επιλέξτε ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ακούστε τα σημάδια πείνας του σώματός σας για να εξασφαλίσετε μια υγιεινή και γεμάτη περίοδο Σαρακοστής. Μένει να διασκεδάσετε και να χαρείτε με τους δικούς σας ανθρώπους.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;