Η βία κατά των γυναικών είναι μια λυπηρή πραγματικότητα. Χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά στον κόσμο και ελάχιστες από αυτές έχουν το θάρρος ή τη δύναμη να το καταγγείλουν και να ζητήσουν βοήθεια. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ο θύτης είναι ο σύντροφος/σύζυγος. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), ο Όμιλος Vodafone δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η KPMG για τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα νούμερα είναι τουλάχιστον σοκαριστικά.
- 8 εκατ. γυναίκες από 107 χώρες (περίπου το 15% του γυναικείου εργατικού δυναμικού) έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση τους τελευταίους 12 μήνες.
- Περισσότερο από το 38% αντιμετώπισε μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ το 22% σταμάτησε να εργάζεται ή ζήτησε άδεια.
- Η διάρκεια της μη προγραμματισμένη άδειας είναι κατά μέσο όρο 10,1 ημέρες ανά γυναίκα.
- Για λόγους που σχετίζονται με την κακοποίηση, χάνονται 2,1 δισ. οικονομικά οφέλη ετησίως.
- 4 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως έχουν χάσει μια προαγωγή (χάνοντας ταυτόχρονα περίπου $2.900/γυναίκα ετησίως).
- Σε 9 χώρες, εκτιμάται ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας του ενεργού πληθυσμού χάνουν 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από δυνητικές αποδοχές
«Η εγχώρια κακοποίηση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα και την κοινωνία, όπως δείχνουν με σαφήνεια τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Στη Vodafone προσφέρουμε αμειβόμενη άδεια, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους. Το Bright Sky και άλλες εφαρμογές κατά της κακοποίησης δείχνουν πως η τεχνολογία για το καλό μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προσφέροντας εξατομικευμένη βοήθεια και συμβουλές», δήλωσε η Leanne Wood, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού στη Vodafone και Μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος Vodafone.
Το Ίδρυμα Vodafone επεκτείνει τη διάθεση του Bright Sky και άλλων «εφαρμογών κατά της κακοποίησης» σε 9 ακόμη χώρες, προσφέροντας πληροφορίες, συμβουλές και συνδέσμους για να στηρίξουν υπηρεσίες σε άτομα που πλήττονται από αυτή. Στην Ελλάδα, η Vodafone εφαρμόζει ήδη από το 2018 μια νέα πολιτική ώστε να διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης προς τους εργαζομένους της και να είναι δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία, με πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και τη δυνατότητα έως 10 ημερών επιπλέον άδειας με αποδοχές.
Επιπλέον, προσφέρει στους εργαζομένους της πρόσβαση σε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί από την εταιρία Ergonomia, ενώ παραπέμπει και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας που προσφέρει η Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ειδικά για τους συνδρομητές της Vodafone (σταθερής και κινητής), στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας να βρίσκεται δίπλα στα θύματα βίας, η πρόσβαση στη γραμμή προσφέρεται δωρεάν.