Τι είναι η οικονομική ευημερία, εκτός από την απουσία στρες που σχετίζεται με τα χρήματα; Πώς σχετίζεται με τη συνολική ευεξία; Και πώς ξέρεις πότε το έχεις πετύχει; Τα οικονομικά άγχη είναι η πιο κοινή πηγή άγχους τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η διαχείριση αυτού του άγχους μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία ενός ατόμου.
Πολλές εταιρείες των ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι τα προσωπικά οικονομικά και η υγεία συχνά συνδέονται στενά. Εννέα στις 10 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες προσφέρουν τώρα προγράμματα οικονομικής ευεξίας και ένα άλλο 10 τοις εκατό σκέφτεται να τα προσθέσει, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018 από τον Εθνικό Επιχειρηματικό Όμιλο για την Υγεία (NBGH). Οι εργοδότες πιστεύουν ότι αυτά τα προγράμματα μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, τη δέσμευση και την υγεία των εργαζομένων.
Η οικονομική ευημερία επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν καλύτερα τη ζωή γενικά, λέει η Nancy Molitor, PhD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Έβανστον του Ιλινόις. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, είναι πιο ικανοί να ζουν τη στιγμή και να απολαμβάνουν τις μικρές καθημερινές απολαύσεις της ζωής: να βλέπεις τα παιδιά σου να πάνε καλά και να είναι ευτυχισμένα, να έχουν φιλίες, καλές σχέσεις, να μπορούν να βγουν έξω, να ταξιδέψουν, οτιδήποτε άλλο. .»
Η οικονομική ευημερία ως συνέχεια
Σε μια έκθεση του Ιανουαρίου 2015 σχετικά με τον στόχο της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, το ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB) ορίζει την οικονομική ευημερία με πρακτικούς όρους. Λένε ότι σημαίνει να έχεις έλεγχο στα καθημερινά οικονομικά, να μπορείς να απορροφήσεις ένα οικονομικό σοκ, να είσαι σε καλό δρόμο προς τους οικονομικούς στόχους και να έχεις την ελευθερία να κάνεις επιλογές που σε βοηθούν να απολαμβάνεις τη ζωή.
Σύμφωνα με την έκθεση της CFPB, «η οικονομική ευημερία περιγράφει μια συνέχεια —που κυμαίνεται από σοβαρό οικονομικό άγχος έως το να είσαι πολύ ικανοποιημένος με την οικονομική σου κατάσταση—που δεν είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένη με το επίπεδο εισοδήματος». Αυτό συμβαίνει επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο οικονομικής ευημερίας ακόμη και αν δεν είναι εύποροι, ενώ άλλοι με υψηλότερα εισοδήματα μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο οικονομικής ευημερίας τους.
Η έκθεση προσθέτει ότι «μέσα από μάθηση και προσπάθεια, και με εύλογες ευκαιρίες και υποστηρίξεις, φαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να κινηθούν κατά μήκος της συνέχειας προς μεγαλύτερη οικονομική ευημερία».
Η οικονομική ευημερία ως ελευθερία
Σε μια άλλη έκθεση, η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών PwC ρώτησε 1.600 ενήλικες στις Η.Π.Α. που εργάζονται με πλήρες ωράριο πώς ορίζουν την οικονομική ευημερία. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, το θέμα κατέληγε στην ελευθερία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 2018 Employee Financial Wellness Survey, το 21% των εργαζομένων είπε ότι σημαίνει απαλλαγή από το οικονομικό άγχος, ένα άλλο 21% είπε ότι δεν ανησυχούν για απροσδόκητα έξοδα, ακόμα ένα 21% ανέφερε την ελευθερία από το χρέος και το 18% περιέγραψε οικονομικά καλά δηλαδή να είσαι ελεύθερος να κάνεις επιλογές.
Τα σημεία αναφοράς μπορούν να αυξήσουν το άγχος
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν συχνά γενικούς δείκτες αναφοράς για να ορίσουν πρότυπα για την οικονομική ευεξία. Μπορούν να αναφέρουν τον εμπειρικό κανόνα ότι είναι οικονομικά υγιές να έχεις αρκετά χρήματα σε αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης για να καλύψεις, για παράδειγμα, δαπάνες τριών έως έξι μηνών. Υπάρχουν επίσης τύποι για τον υπολογισμό του πόσα είναι αρκετά για να αποταμιεύσετε για τη συνταξιοδότηση — αποταμιεύσεις που θα διαρκέσουν συγκεκριμένο αριθμό ετών ή συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί αρκετά μεγάλοι για να αποβάλετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος. Αλλά αν νιώθετε οικονομικό στρες, στόχοι σαν αυτόν μπορεί να είναι περισσότερο εκφοβιστικοί παρά χρήσιμοι. Όταν οι στόχοι σας είναι υπερβολικά φιλόδοξοι, «αρχίζετε να πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί που θέλετε είναι να κερδίσετε το λαχείο», έγραψε ο συγγραφέας J.D. Roth, ιδρυτής του ιστότοπου προσωπικών οικονομικών και του μαθήματος Get Rich Slowly σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του. Ο Δρ Molitor συμφωνεί. «Όταν φοβάσαι, αγχώνεσαι περισσότερο και αυτό επηρεάζει τη σωματική και συναισθηματική σου υγεία», λέει. «Δεν πρόκειται να τα πάτε καλύτερα, και ίσως χειρότερα, στη διαχείριση των χρημάτων σας».
Ένας τρόπος για να μειώσετε τον παράγοντα φόβου είναι να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε πλούσιοι για να επιτύχετε οικονομική ευημερία. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, πέρα από ένα μέτριο σημείο, τα περισσότερα χρήματα έχουν μόνο περιορισμένη επίδραση στην ευτυχία μας. Μόλις ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, είμαστε σε θέση να συνηθίσουμε γρήγορα τι μπορεί να κάνει για εμάς ο αυξημένος πλούτος. Η νέα μας οικονομική κατάσταση αρχίζει να φαίνεται συνηθισμένη — ή ακόμα και ανεπαρκής. Το να θέσετε απλά προσωπικούς στόχους μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε προς την ευημερία με τα οικονομικά σας και πολλά άλλα, σύμφωνα με τον Tal Ben-Shahar, PhD, πρώην λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και συγγραφέα πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Being Happy.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;