Όταν ο θυμός μας κυριεύει, το πρώτο ένστικτο συχνά είναι να ξεσπάσουμε: να φωνάξουμε, να πετάξουμε κάτι ή να εκτονωθούμε σωματικά. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, αυτό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε τον θυμό μας. Αντί να μειώνεται, ο θυμός μπορεί να ενισχυθεί μέσω τέτοιων εκρήξεων, καθώς τροφοδοτούν το αίσθημα της έντασης και της αρνητικής ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι ο θυμός χρειάζεται πιο στρατηγική προσέγγιση. Αντί για βίαιες αντιδράσεις, η καλύτερη λύση είναι να πάρουμε μια απόσταση από την πηγή του θυμού και να κατευθύνουμε την ενέργειά μας σε κάτι πιο παραγωγικό. Για παράδειγμα, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, καθώς ενεργοποιεί το σώμα και απελευθερώνει ενδορφίνες, τις γνωστές “ορμόνες της χαράς”, που λειτουργούν ως αντίδοτο στο αίσθημα της έντασης. Ακόμα και το να περπατήσουμε σε εξωτερικό χώρο, να αναπνεύσουμε βαθιά ή να κάνουμε διαλογισμό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα θυμού.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ohio, μετά από μια ανάλυση 154 μελετών σχετικά με τον θυμό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έντονο ξέσπασμα βοηθά στην εκτόνωση του θυμού, στη βελτίωση της διάθεσης ή στην αποκατάσταση της ηρεμίας.

Η Δρ Sophie Kjaervik, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί: «Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το ξέσπασμα είναι ένας δημιουργικός και λειτουργικός τρόπος να εκτονώσεις τον θυμό σου. Ενώ το ξέσπασμα μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση, στην πραγματικότητα μπορεί να σε κάνει πιο επιθετικό και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο θυμό με την πάροδο του χρόνου».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio διαπιστώνουν ότι δεν είναι όλες οι φυσικές δραστηριότητες ακατάλληλες για την εκτόνωση του θυμού. Η μεταανάλυσή τους δείχνει ότι ομαδικά παιχνίδια, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν την έννοια του παιχνιδιού, προκαλώντας θετικά συναισθήματα και χαρά, καθώς και στη κοινωνική σύνδεση και αλληλεπίδραση, που προσφέρουν θετική ανατροφοδότηση από προπονητές και συμπαίκτες. Αντίθετα, το τρέξιμο, ως μοναχικό και επαναλαμβανόμενο σπορ, επιτρέπει σε κάποιον να αναμασά αρνητικές σκέψεις και να εντείνει τον θυμό του. Τα ευρήματα της έρευνας ισχύουν ανεξαρτήτως χώρας, φύλου, φυλής ή ακόμα και για δείγματα που περιλαμβάνουν κρατούμενους σε φυλακές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις ρίζες του θυμού μας. Αντί να αντιμετωπίζουμε τον θυμό ως κάτι που απλά συμβαίνει, μπορούμε να εμβαθύνουμε στις αιτίες του. Μήπως προέρχεται από αίσθημα αδικίας, απογοήτευση ή ανασφάλεια; Αναγνωρίζοντας τα αληθινά αίτια, έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και να αποφύγουμε τις περιττές συγκρούσεις.

Ο θυμός δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιέζουμε, αλλά ούτε και να ξεσπάμε ανεξέλεγκτα. Με στρατηγική και αυτογνωσία, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τον διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Στόχος είναι η ηρεμία και η ισορροπία, όχι η προσωρινή εκτόνωση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.