Μπαίνοντας στη χειμερινή περίοδο, το μυαλό όλων «τρέχει» στις γιορτές, τις οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις και φυσικά, στα πλούσια τραπέζια που πρόκειται να έρθουν. Οι μήνες του χειμώνα, όμως, χαρακτηρίζονται επίσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη μειωμένη διάθεση και τις τακτικές ιώσεις που ταλαιπωρούν άτομα όλων των ηλικιών.
Η σωστή επιλογή τροφίμων για το καθημερινό διαιτολόγιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και παράλληλα να ανυψώσει τη διάθεση, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο. Τα κοινά χαρακτηριστικά των τροφών που πρέπει να επιλέξετε είναι η μικρή ή και η μηδενική επεξεργασία τους και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μικροστοιχεία και συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σίδηρο αλλά και σε φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν – στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής – την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επαρκείς ώρες ύπνου και ήπια (αλλά τακτική) φυσική δραστηριότητα.
Ενίσχυση της διάθεσης
Κατά τους χειμερινούς μήνες, η συναισθηματική διατροφή και τα υπερφαγικά επεισόδια έχουν την τιμητική τους. Οι συνήθεις επιλογές τροφίμων είναι τα αλμυρά, γλυκά και πάντα λιπαρά και έντονα επεξεργασμένα σνακ. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε, αφού αποτελούν το πρώτο διατροφικό αίτιο που επιβαρύνει τη διάθεση. Το δεύτερο, σε σειρά, είναι η υπερβολική ποσότητα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους. Αντί για αυτά, μπορείτε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, ψητές γλυκοπατάτες, τραγανά λαχανικά με ντιπ από ταχίνι ή χούμους και άλλα σπιτικά σνακ που θα προστατεύσουν τη διάθεσή σας και θα απογειώσουν την ενέργεια και την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού σας.
Στο «καλάθι» με τα θρεπτικά τρόφιμα για τους χειμερινούς μήνες μην ξεχάσετε τα εξής:
Το ρόδι
Είναι το φρούτο με τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο και σίδηρο, ενώ παράλληλα είναι πολύ γευστικό. Αποδεδειγμένα, η τακτική κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας, στην ομαλή καρδιακή και αγγειακή λειτουργία, στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο, σε χυμό μαζί με άλλα φρούτα ή να προσθέσετε τα σπόρια του σε μία σαλάτα πράσινων λαχανικών.
Το τζίντζερ
Είναι μία ρίζα με ιδιαίτερα πικάντικο χαρακτήρα. Αρέσει στους περισσότερους αλλά λίγοι το χρησιμοποιούν στην καθημερινή διατροφή τους, όμως, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος πολλών συνταγών, βοηθώντας το ανοσοποιητικό χάρη στα φυτοσυστατικά του με αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλή στομαχική λειτουργία και υγεία, βελτιώνοντας την πέψη. Μπορείτε να το προσθέσετε σε έναν φρέσκο χυμό, σε ένα dressing ή σε μία σούπα, να το τρίψετε σε ένα ασιατικό πιάτο και φυσικά, να το βράσετε φτιάχνοντας τσάι.
Το σκόρδο
Στην ίδια κατηγορία με το τζίντζερ είναι το σκόρδο, με τις αντιικές του ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τους παθογόνους εισβολείς. Σε ορισμένες θεραπευτικές μεθόδους, το σκόρδο είναι το απόλυτο και θαυματουργό χειμερινό τρόφιμο. Σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα, έχει αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σελήνιο, σίδηρο, κάλιο και χαλκό. Μπορείτε να το βάλετε σε σάλτσες και μαρινάδες, να το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο ή να το προσθέσετε σε χούμους. Στο χούμους επίσης, βρίσκουμε και το επόμενο σούπερ τρόφιμο, το ταχίνι.
Το ταχίνι
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί ένα σούπερ food που μπορεί να καταναλωθεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδίως, όμως, τους χειμερινούς μήνες, αποτελεί ελιξίριο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει αμέτρητες εφαρμογές στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η τακτική του κατανάλωση έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, την επιδερμίδα, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύει τα οστά και φυσικά, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη λίστα των συστατικών που περιέχει θα βρείτε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, φυτικές πρωτεΐνες και φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυκλοφορεί σε πληθώρα γεύσεων (με κακάο, με πορτοκάλι, με ρόδι & cranberries κ.α.) και μπορείτε να το απολαύσετε πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές, στο γιαούρτι σας, να το βάλετε μέσα σε γευστικά dressing με λεμόνι και μέλι και πολλά άλλα.
Η γλυκοπατάτα
Υπάρχει σε ποικιλία ειδών και είναι όλες υγιεινές και θρεπτικές. Η επιλογής της συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και ενισχύει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να τις ψιλοκόψετε και να τις ψήσετε. Θα νομίζετε ότι είναι τηγανιτές! Επίσης, μπορείτε να τις κάνετε πουρέ ή να τις ψήσετε ολόκληρες σε αλουμινόχαρτο και να προσθέσετε λίγο γιαούρτι ή τυρί. Το ίδιο γευστική είναι η γλυκοπατάτα και με πράσινα λαχανικά και όσπρια σε ένα ωραίο Buddha Bowl.
Το κουνουπίδι και τα παντζάρια
Αναφέρονται μαζί γιατί ανήκουν και τα δύο στην κατηγορία των λαχανικών. Θα πάρετε βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Β, σίδηρο και ασβέστιο. Ο ρόλος τους στην προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αναμφισβήτητος. Τόσο τα παντζάρια όσο και το κουνουπίδι μπορείτε να τα καταναλώσετε βραστά ή ψητά, προκειμένου να διατηρήσουν όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά όπως τις βιταμίνες και τα φυτοσυστατικά τους, τα οποία εκχυλίζονται κατά τον βρασμό. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν σαλάτα ή ακόμα και σαν κυρίως πιάτο.
Η τελική συνταγή
Πάρτε όλες τις παραπάνω πρώτες ύλες και «ανακατέψτε» τες με καθημερινή φυσική δραστηριότητα, αρκετή ξεκούραση, τακτικά γεύματα και ζεστά ρούχα. Προσπαθήστε να μην «παγιδεύεστε» μέσα στο σπίτι. Ένας περίπατος στη γειτονιά θα σας χαρίσει περισσότερη ευεξία και θα αναβαθμίσει αποτελεσματικά την καθημερινότητά σας. Επιστρέφοντας, η θαλπωρή του σπιτιού σας θα είναι ακόμα πιο όμορφη.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;