Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς τόσο για μαγειρικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Αυτό το πικάντικο βότανο είναι βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες και έχει μελετηθεί εκτενώς για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το σκόρδο μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας:
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σκόρδο έχει αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ενώσεις όπως η αλισίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, μιας χημικής ουσίας που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Το σκόρδο πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων έως και 25%.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος
Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος αυξάνοντας την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται γλουταθειόνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες και ρύπους.
Γενικά, το σκόρδο είναι ένα ευέλικτο βότανο που όχι μόνο προσθέτει γεύση στα πιάτα σας, αλλά παρέχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Είτε καταναλώνεται ωμό είτε μαγειρεμένο, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Έτσι, προχωρήστε και προσθέστε λίγο σκόρδο στα γεύματά σας σήμερα για μια υγιεινή ώθηση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;